Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα οι ομολογιούχοι

Γιατί το θέμα των μικροομολογιούχων που κουρεύτηκαν πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των ευρωβουλευτών. Τι ρόλο μπορούν να παίξουν η φορολογία και τα 11 δισ. του ΤΧΣ για να βρεθεί λύση. Γράφει η Ρίτα Πικρού - Μωραϊτάκη.

  • της Ρίτας Πικρού-Μωραϊτάκη*
Πώς μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα οι ομολογιούχοι

Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών 21 εκ των υποψήφιων ευρωβουλευτών θα βελτιώνουν την ατζέντα τους για την όσο το δυνατόν αποτελεσματική παρουσία τους στο ευρωκοινοβούλιο. Μέσα σε αυτήν την ατζέντα, εκτός από τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και θα πρέπει να λάβει τη συνδρομή της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να λείπει το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων που έχασαν εν μία νυκτί τους κόπους της ζωής τους.

Η Ελλάδα πανηγυρίζει, και δικαίως, την επανάκτηση της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια αποκλεισμού. Όμως, οι μικροομολογιούχοι έχουν υποστεί μεγάλη και ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά, αφού έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής, το εφάπαξ που πήραν με τη συνταξιοδότησή τους, εμπιστευόμενοι το κράτος, αγοράζοντας ομόλογα. Φυσικά πρόσωπα είχαν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 1,2 δισ. ευρώ και δεν εξαιρέθηκαν από το PSI, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις που έδωσε τόσο στη Βουλή όσο και στις 4/5 ο τότε και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος στο "Mega Σαββατοκύριακο" που είπε "δεν έχω ξεχάσει τις υποσχέσεις μου".

Οι μικροομολογιούχοι αυτοί αντιμετωπίστηκαν ως επενδυτές και όχι ως αποταμιευτές. Είναι περίπου 11 χιλ. οικογένειες που αναζήτησαν την απόδοση και την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους στο ελληνικό δημόσιο. Ήταν αυτοί που εμπιστεύτηκαν την ελληνική οικονομία και για να τη βοηθήσουν τη δάνεισαν από τις οικονομίες τους.

Αυτούς που αντί να καταθέσουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή θυρίδες τα τοποθέτησαν στην Ελλάδα. Όταν μετέτρεπαν οι ομολογιούχοι τις οικονομίες τους σε ομόλογα του Δημοσίου, που είναι η υπέρτατη διαβάθμιση αξιοπιστίας τίτλων, δεν γνώριζαν τη διαφορά στον ορισμό μεταξύ επενδυτή και αποταμιευτή, ορισμό που προέκυψε και γνώρισαν εκ των υστέρων με τον πιο σκληρό τρόπο.

Μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, ένας νομικά ισχυρός και ανώδυνος τρόπος να περιοριστεί η ζημία των μικροομολογιούχων είναι η πολιτική απόφαση διαμέσου της φορολογίας, η οποία παραμένει ως αναφαίρετη ευθύνη και προνόμιο ενός κράτους. Μπορούν δηλαδή να τύχουν ετήσιων φορολογικών ελαφρύνσεων που να αθροίσουν σε βάθος χρόνου τα απολεσθέντα τους.

Μια άλλη άμεση λύση αποζημίωσης είναι μέσω της μόχλευσης από την ΕΚΤ των ομολόγων υψηλότατης αξιοπιστίας EFSF 11 δισ., που έχει το ΤΧΣ μέσω της νέας Επενδυτικής Τράπεζας (που ίδρυσε πρόσφατα ως ταμείο ο ΥΠΑΝ) προκειμένου: (1) να αγορασθεί χρέος στα 70 cents, (2) να αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι (περίπου 1,2 δισ.) και (3) να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τη μόχλευση θα αποκτήσουμε ρευστότητα περίπου 50 δισ. για διάφορες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Με τις αντιδράσεις της τρόικας κατά της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων να έχουν καταγραφεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το ζήτημα αναμφισβήτητα θα πρέπει να τεθεί εντός του ευρωκοινοβουλίου. Θα πρέπει οι Έλληνες ευρωβουλευτές να κάνουν γνωστό και να ζητήσουν τη συνδρομή των εταίρων ώστε η όποια σωτηρία του κράτους να μη θεμελιωθεί πάνω στην αδικία ενάντια των πολιτών του. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Εγώ που έχω το προνόμιο να είμαι πιστοποιημένη στις αγορές και να προέρχομαι από τον χρηματοπιστωτικό χώρο θα τους το εξηγήσω και πιστεύω ότι θα καταλάβουν επιτέλους τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για όλη την οικονομία κάθε χώρας.

"Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος", δηλαδή ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε πολιτικής.
Το ζήτημα άμεσης αποζημίωσης και αποκατάστασης των μικροομολογιούχων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με πνεύμα δικαιοσύνης και ευαισθησίας στα πάθη αυτών των ανθρώπων.

 

* * Η κ. Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστής κεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v