Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα ξεπεράσει ο τουρισμός τις συνέπειες της πανδημίας

Ποιες είναι οι διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες από πολιτικές και υγειονομικές κρίσεις. Γιατί είναι κρίσιμος ο ρόλος του Δημοσίου. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Πότε θα ξεπεράσει ο τουρισμός τις συνέπειες της πανδημίας

Ενας από τους σημαντικότερους τομείς που έχει πληγεί από τα μέτρα εναντίον της πανδημίας είναι ο τουρισμός. Ο τομέας αυτός συνεισφέρει πάνω από 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η συμβολή του υπερβαίνει το 21% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ιδέα για τις προοπτικές ανάκαμψης του τόσο σημαντικού αυτού τομέα.

Σε πρόσφατη μελέτη της, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού Gloria Guevara Manzo προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Μερικά από τα συμπεράσματα:

  1. Η πολιτική αστάθεια είναι η κυριότερη απειλή για τον τουρισμό γιατί τον επηρεάζει άμεσα. Ο μέσος όρος ανάκαμψης μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας είναι 22 μήνες.
  2. Οσον αφορά τις επιδημίες που είχαμε τα τελευταία 18 έτη για τις πρώτες χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 34 μήνες μέχρι να ανακάμψει ο κλάδος και για την τελευταία 10 μήνες.
  3. Το συμβάν που προκάλεσε την μεγαλύτερη ζημιά όσον αφορά τον χρόνο ανάκαμψης του τουριστικού τομέα υπήρξε η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, το περίφημο 9/11 στις ΗΠΑ -περίπου 5 χρόνια.

Ενας από τους λόγους που καθυστέρησαν την ανάκαμψη ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν διαφορετικά πρωτόκολλά ασφάλειας στα αεροδρόμια και στα σύνορα της κάθε χώρας χωρίς συγχρονισμό μεταξύ των χωρών και χωρίς την συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, 18 έτη μετά το συμβάν δεν υπάρχουν ακόμα κοινά στάνταρντ ασφαλείας στα αεροδρόμια. Σε αλλά, για παράδειγμα, σου ζητάν να βγάλεις τα παπούτσια, σε άλλα όχι. Ολ’ αυτά αυξάνουν την σύγχυση και τον εκνευρισμό των ταξιδιωτών.

Απ’ αυτή την σκοπιά είναι καθοριστικό να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση της Covid-19 παγκόσμια κοινά πρωτόκολλα που να μην είναι αλληλοσυγκρουόμενα για να μην προκαλούν σύγχυση στους ταξιδιώτες.

Η κρίσιμη διαφορά

Μπορούσαμε να ταξιδεύουμε χωρίς να έχουμε εμβόλιο στη διάρκεια των επιδημιών του SARS, MERS, Ebola. Γιατί; Διότι μπορούσαμε να απομονώσουμε τους φορείς αυτών των ιών κάτι που είναι δυσκολότερο με τον κορωνοϊό, όπου το 80% των φορέων είναι ασυμπτωματικοί. Γι’ αυτό απαιτείται ένα αυστηρό σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης των φορέων του ιού.

Οι χώρες που στο παρελθόν επανέκαμψαν ταχύτερα είναι εκείνες που στήριξαν τον τουρισμό κατά την περίοδο της κρίσης παρέχοντας ρευστότητα έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες και τους εργαζόμενους.

Θέσαμε αυτά τα πορίσματα υπ’ όψη του γνωστού ξενοδόχου Γιαννη Αβραντίνη: «Προσωπικά πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή του τουρισμού στα προηγούμενα επίπεδα πριν από το 2023 και στην χειρότερη πριν από το 2026. Το θέμα είναι ότι ο τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον τομέα των αερομεταφορών όπου θα λάβουν χώρα σημαντικές ανακατατάξεις. Πράγματι χρειάζεται το κράτος να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα στο θέμα της ρευστότητας παρέχοντας το ιδιο -όχι οι τράπεζες- χαμηλότοκα δάνεια. Επίσης θα πρέπει και οι εργαζόμενοι την περίοδο της κρίσης να ενισχυθούν οικονομικά».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v