Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελικά μόνο στην Αττική Οδό υπήρχε ευθύνη και «ευθιξία»;

Από τη σφοδρή χιονόπτωση μιας μέρας νέκρωσε η πρωτεύουσα για… τέσσερις. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν σε όλο το νομό, κάποιοι πραγματικά υπέφεραν, ενώ όλοι οι αρμόδιοι δήλωναν αγέρωχα «απολύτως προετοιμασμένοι». Μια συγγνώμη δεν αρκεί, κύριοι! Και δεν είναι η πρώτη φορά!

Τελικά μόνο στην Αττική Οδό υπήρχε ευθύνη και «ευθιξία»;

Γεμάτες αυτοπεποίθηση οι δηλώσεις πριν ξεκινήσει η χιονοκαταιγίδα, σχεδόν άφαντος ο κρατικός μηχανισμός, όταν άρχισαν οι βαριές συνέπειες. Τα λάθη και οι παραλείψεις αμέτρητα, όπως και οι δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα. Μαζί με το γνωστό μπαλάκι ευθυνών, που ζούμε σε κάθε καταστροφή, απρόβλεπτη ή προβλέψιμη. Από την κυβέρνηση προς την περιφέρεια, τους ΟΤΑ, την… ατομική ευθύνη και τανάπαλιν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο παραιτηθείς CEO της Αττικές Διαδρομές αναδεικνύεται σε αποδιοπομπαίο τράγο. Γιατί αν μόνο αυτός παραιτήθηκε και για όλους τους άλλους αρκεί μια «συγγνώμη», τότε μάλλον εκεί ήταν το πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν… πταίσματα.

Άσχετα αν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έμειναν (ξανά) χωρίς ρεύμα, ο ΔΕΔΔΗΕ «προσπάθησε». Μπορεί να παρέλυσε πρακτικά όλο το κύριο οδικό δίκτυο, να πέρασαν ατέλειωτες ώρες οι πολίτες στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στη Μαραθώνος και σε πολλές άλλες οδούς, αλλά εκεί το καιρικό φαινόμενο «ήταν απρόβλεπτο» και η προσπάθεια «τιτάνια».

Φτάσαμε στο σημείο να δοθεί υποχρεωτική γενική αργία για τρεις μέρες (οι δύο τυπικώς και η Δευτέρα ατύπως, όταν βγήκε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Τάκης Θεοδωρικάκος και ζήτησε ο κόσμος να γυρίσει σπίτι του), αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν είχε πρόβλημα να υποστηρίξει ανερυθρίαστα ότι η ευθύνη για τους κεντρικούς δρόμους δεν ανήκει στο… κράτος. (σ.σ. διότι ανήκει στην Περιφέρεια, του επίσης ευθυνόφοβου Γιώργου Πατούλη, που όμως ΕΙΝΑΙ κομμάτι του κράτους).

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Προηγήθηκε η «Μήδεια» πέρυσι τέτοιο καιρό, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του φθινοπώρου. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει συγγνώμες, μετά από αλαζονικές δηλώσεις «απόλυτης προετοιμασίας». Κι αν ακόμη η κυβέρνηση «διδάσκεται» από τα λάθη της, η κοινή γνώμη έχει πλέον την αίσθηση ότι όχι μόνο διδάσκεται «στου κασίδη το κεφάλι», αλλά… δεν παίρνει και τα γράμματα!

Γι' αυτό και τούτες τις μέρες, ο θυμός και η απογοήτευση του κόσμου είναι διάχυτη. Όχι μόνο στα σχόλια των social media, αλλά στα σχόλια ακόμη και των πιο φιλοκυβερνητικών Μέσων και σε ιδιωτικές συζητήσεις απλών ανθρώπων. Τα 2χίλιαρα «μετά από αίτημα του πρωθυπουργού» (άκουσον άκουσον!) και οι τηλεοπτικές «συγγνώμες» δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι.

Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, σχεδόν με αλαζονεία, ενώ συνολικά το κράτος, για το οποίο έχει την απόλυτη ευθύνη, αυτή τη φορά όχι απλώς πέρασε από κάτω, σκόνταψε και έπεσε πριν φτάσει ως τη βαλβίδα!

Σε αυτό το κλίμα, θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αν δεν υπάρξουν άμεσα συνέπειες για εκείνους που είχαν τις βασικές ευθύνες, στην Πολιτική Προστασία, όπου «διέπρεψε» ο εκ μεταγραφής υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που είχε και το γενικό πρόσταγμα, στην Τροχαία και σε άλλα «αρμόδια όργανα» και Υπουργεία.

Κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτια τους!

Θα είναι όμως μέγα λάθος κι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα όχι απλώς για τον καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά και για την εκ βάθρων ανανέωση και ενίσχυσή του.

Οι δικαιολογίες τέλειωσαν. Τις έθαψε το χιόνι της «Ελπίδας».

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v