Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Κικίλιας: Πώς έγινε ο τουρισμός ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας

Σε διαρκή ανάπτυξη ο ελληνικός τουρισμός, μεγάλη αισιοδοξία για τα φετινά μεγέθη. Ο ρόλος της κρουαζιέρας και οι κυβερνητικές επιλογές. Γράφει ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας.

Β. Κικίλιας: Πώς έγινε ο τουρισμός ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας
  • του Βασίλη Κικίλια*

Μετά τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού το 2022, όπου τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 2,6 δισ. ευρώ τις προβλέψεις, φθάνοντας τα 17,6 δισ. ευρώ, η εικόνα για τη φετινή σεζόν, που έχουμε ως σήμερα, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους.

Η εικόνα αυτή στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε διαρκή φάση ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 80,9% τον Φεβρουάριο του 2023 και κατά 76,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023. Επίσης, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 80,6% το Φεβρουάριο του 2023 και κατά 83,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023 και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 106,8 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2023 και 133,1 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.

Από τα ίδια στοιχεία της ΤτE προκύπτει ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2023 οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.208,1 εκατομμύρια τουρίστες, οι εισπράξεις έφθασαν τα 465,3 εκατ. ευρώ και η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη και τουρίστα διαμορφώθηκε στα 384,6 ευρώ.

Οι δείκτες αυτοί είναι βελτιωμένοι σε σύγκριση με το 2019 κατά 3,83%, 5,41% και 1,66%.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο του 2023 ο τζίρος στα καταλύματα κατέγραψε αύξηση 27,03% και ο τζίρος στην εστίαση, πάλι σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 20,39%.

Πρέπει επίσης να σημειώσω τον σημαντικό ρόλο που παίζει πλέον για τον τουρισμό η κρουαζιέρα. Πάλι από τα στοιχεία της TτΕ προκύπτει ότι το 2022, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 145,7% σε σύγκριση με το 2021 και ανήλθαν στα 493,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 74,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων, καθώς αφορούν ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 418,7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ, αυξημένοι κατά 79% ήταν και οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων, με 677 κατάπλους έναντι 379 το προηγούμενο έτος, ενώ και οι αφίξεις Homeporting κατέγραψαν αύξηση κατά 100,5% σε σχέση με το 2021. Όσον αφορά στο 2023, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ήδη κρατήσεις για τουλάχιστον 829 κρουαζιερόπλοια, δηλαδή, αύξηση 22% σε σχέση με το 2022. Για τη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της πόλης αναβαθμίστηκε και το 2022 δεκαπλασίασε τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με το 2019. Οι μισές μάλιστα από αυτές αφορούν δραστηριότητα homeporting, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Τα έως τώρα δεδομένα, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την περίοδο του Πάσχα, όπου είχαμε πολύ υψηλές πληρότητες, και τα δεδομένα από τις προκρατήσεις μάς κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που ο στόχος που έχουμε θέσει για αύξηση των εσόδων κατά 10% σε σχέση με το 2022 είναι απόλυτα εφικτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος περιμένουμε από τη Βρετανία περίπου 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες και τουρίστες, ενώ πέρυσι είχαμε υποδεχθεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες.

Φυσικά, η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι συγκυριακή, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα επίπονης δουλειάς και λεπτομερούς σχεδιασμού. Επεκτείναμε την τουριστική περίοδο, «ανοίξαμε» νέες αγορές, προσελκύσαμε big spender ταξιδιώτες, κάναμε καμπάνιες του ΕΟΤ που διαρκούν 12 μήνες, προχωρήσαμε σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και tour operators, αναβαθμίσαμε την κρουαζιέρα και προωθήσαμε τον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό.

Οι πολιτικές μας για τον τουρισμό πλέον αποδίδουν καρπούς, τους οποίους δρέπει όλη η ελληνική κοινωνία, καθώς χάρη στην αλματώδη αύξησή του ενισχύονται κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, παρέχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και ο τουρισμός, πλέον, συνεισφέρει το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Το Υπουργείο Τουρισμού αποτελεί πλέον ένα οικονομικό, αναπτυξιακό και επενδυτικό υπουργείο.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Προγράμματος της ΝΔ, «ο τουρισμός είναι κατά τεκμήριο ο πιο σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία».

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, ώστε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην ευημερία της χώρας και των ανθρώπων της.

* Ο κ. Βασίλης Κικίλιας είναι Υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v