Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στον ιδιωτικό τομέα το μέλλον της χώρας"

"Αυτές οι εκλογές δεν μπορούν να είναι εκλογές υποσχέσεων", τονίζει ο τομεάρχης οικονομίας  της Ν.Δ., Ν. Μηταράκης, σε άρθρο του στο euro2day. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ. και το στοίχημα της εφαρμογής.

  • του Νότη Α. Μηταράκη*
Στον ιδιωτικό τομέα το μέλλον της χώρας
Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο με ειλικρίνεια για την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος. Αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να είναι εκλογές υποσχέσεων.

Ούτε πρόκειται να είναι για τη Νέα Δημοκρατία. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις. Η επόμενη μέρα πρέπει να συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Πρέπει όμως να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, καθώς οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς ύφεσης έχουν οδηγήσει το 27% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 21% να είναι άνεργοι.

Με την επιτυχή έκβαση του κουρέματος των ομολόγων και την αναμενόμενη υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ., η Ελλάδα κερδίζει χρόνο. Χρόνο απαραίτητο για να προχωρήσουμε με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μας δίνεται ανάσα με τη μείωση των τόκων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση ήρθε σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για το μέλλον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής. Είναι πλέον εμφανές ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή συνοχή. Πλέον το ευρωπαϊκό δόγμα είναι ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής βοήθειας με την έννοια της εθνικής υπευθυνότητας.

Τώρα, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πρέπει να επιτύχει ταχύτατα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Απαιτείται ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στόχων. Προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη είναι η φορολογική μεταρρύθμιση (απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς), η βελτίωση της ρευστότητας, η επίτευξη σταθερότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει τους στόχους και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως π.χ. το φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί τον Ιούνιο, αλλά η χάραξη πολιτικής είναι ελληνικό θέμα. Το αν θα δώσουμε κίνητρα στην επιχειρηματικότητα ή αν θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε μέτρα όπως το χαράτσι της ΔΕΗ είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας. Όπως ελληνικό θέμα είναι πλέον και η επιτυχία ή όχι του προγράμματος.

Η βάση που προανέφερα θα συμβάλει στην επίτευξη του απαραίτητου πλέον «επενδυτικού σοκ» που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Πρέπει να κάνουμε το "κάτι παραπάνω" για την καινοτομία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την οικοδομή, την ανακήρυξη ΑΟΖ, την ενέργεια και τα μεγάλα επενδυτικά έργα.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσει το κράτος αυτές τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, που θα «επιτρέπουν» την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό (σοβιετικού τύπου), αλλά με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δράσεις που θα παραμένουν σταθερές στους βασικούς τομείς. Το μέλλον του τόπου είναι ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα φοβίας που δαιμονοποίησαν την επιχειρηματικότητα και το κέρδος.

Αυτή είναι η κατεύθυνση πάνω στην οποία θα κινείται το αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι η εφαρμογή. Θα κριθούμε στην πράξη.


* Ο κ. Νότης Α. Μηταράκης είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτεύεται για πρώτη φορά με τη Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών.

***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v