Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρεοκοπίες και... δήθεν εταιρική διακυβέρνηση!

Οι επενδυτές πρέπει να πιέσουν για να μη μαθαίνουν τις χρεοκοπίες... τελευταίοι. Η σημασία των ανεξάρτητων μελών και των εσωτερικών ελέγχων. Κυπριακές τράπεζες, "βραβεία", ποινικές ευθύνες. Του Μπ. Εγγλέζου.

  • του Μπάμπη Εγγλέζου*
Χρεοκοπίες και... δήθεν εταιρική διακυβέρνηση!
Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα απελπισμένων επενδυτών-μετόχων που με ρωτούν με αγωνία τι θα γίνει με τις μετοχές κυπριακών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους. Μακάρι να μπορούσα να τους πω κάτι συγκεκριμένο, αλλά τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα.

Αυτές τις μέρες όμως σκέφτομαι με οργή και αγανάκτηση πως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η κοροϊδία που παίζεται εις βάρος των επενδυτών-μετόχων με την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Οι κυπριακές τράπεζες υποτίθεται ότι, ως εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όφειλαν να έχουν χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση. Μάλιστα, κάποιες από αυτές έπαιρναν και ΒΡΑΒΕΙΑ Εταιρικής Διακυβέρνησης από κάποιους επαγγελματίες του χώρου!

Εταιρική Διακυβέρνηση, όμως, σημαίνει ανεξάρτητα μέλη στο Δ.Σ. και ανεξάρτητο εσωτερικό έλεγχο, που όφειλαν να έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση που ισχύει στη χώρα μας από το 2002 λέει σε κάποιο σημείο: Τα ανεξάρτητα μέλη υποβάλλουν έκθεση στη Γεν. Συνέλευση "εφόσον το θεωρούν αναγκαίο".

Φυσικά κανείς τους δεν το θεώρησε αναγκαίο και μέχρι την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με όλους αυτούς τους κυρίους -ανεξάρτητα μέλη και εσωτερικούς ελεγκτές των κυπριακών τραπεζών- όλα έβαιναν καλώς!

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στις κυπριακές τράπεζες, συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις εισηγμένες εταιρείες.

Στα 11 χρόνια που ισχύει η Εταιρική Διακυβέρνηση στη χώρα μας σε δεκάδες εταιρείες που χρεοκόπησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες επενδυτές, κανένα ανεξάρτητο μέλος και κανένας εσωτερικός ελεγκτής δεν βγήκε να διαχωρίσει τη θέση του από τα πεπραγμένα της διοίκησης, ή να κάνει μια έκθεση προς τη Γεν. Συνέλευση.

Το μόνο που συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις είναι κάποιες σιωπηρές παραιτήσεις μελών Δ.Σ., που εγκαταλείπουν το πλοίο όταν βουλιάζει, χωρίς καμία εξήγηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, επικαλούνται προσωπικούς λόγους, προφανώς για να μην κλείσουν την πόρτα του μέχρι πρότινος εργοδότη τους.

Ακόμα όμως και αυτά τα περίφημα (και πολυέξοδα) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα δεν στάθηκαν ικανά ούτε να αποτρέψουν το μοιραίο, ούτε να προειδοποιήσουν τους επενδυτές ότι κάτι δεν πάει καλά. Στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών, εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποιο στοιχείο που να προειδοποιεί για την επερχόμενη καταστροφή.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω και μία άλλη πτυχή αυτού του τεράστιου θέματος: τις ποινικές ευθύνες!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει, επιτέλους για μία φορά, να αναζητήσει αυτές τις ευθύνες. Σε τόσες εταιρείες που χρεοκόπησαν στη χώρα μας ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Καμία διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν αναζήτησε τυχόν ποινικές ευθύνες των εσωτερικών ελεγκτών, ή και των ανεξάρτητων μελών που σιωπούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα και οι μέτοχοι της εταιρείας βρέθηκαν εν μια νυκτί να χάνουν όλες τους τις οικονομίες…

Έχουν όμως και οι επενδυτές και οι άλλοι επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς τις ευθύνες τους.

Σε καμία Γενική Συνέλευση εισηγμένης δεν είδα ποτέ τους μετόχους να ζητούν επιτακτικά χρηστή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Να ζητούν ουσιαστικά ανεξάρτητα μέλη στο Δ.Σ., να ζητούν ουσιαστικά και πραγματικά ανεξάρτητο εσωτερικό έλεγχο. Μόνο αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος του ΣΕΔ στη Γεν. Συνέλευση μιλάει για Εταιρική Διακυβέρνηση και τότε οι περισσότεροι τον κοιτούν σαν κάτι το εξωπραγματικό.

Ακόμα και τώρα, στην περίοδο αυτής της μεγάλης κρίσης, που προσπαθούμε να καθιερώσουμε κάποιους κανόνες για την ουσιαστική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων μελών και των εσωτερικών ελεγκτών στις εισηγμένες, πολλοί, ακόμα και φίλοι μου, επαγγελματίες του χώρου, λένε:

Μα τώρα με αυτά θα ασχολούμαστε;

Και όταν οι εταιρείες καταρρεύσουν, είναι οι ίδιοι που λένε: πού είναι ο ΣΕΔ να βγάλει ανακοίνωση;

Και τι θα γίνει με μία ανακοίνωση όταν η εταιρεία έχει χρεοκοπήσει; Απολύτως τίποτα. Θα βγάλουμε ανακοίνωση έτσι για να λέμε ότι κάτι κάνουμε!

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως μόνο αν καθιερώσουμε και επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι θεσμούς προστασίας των επενδυτών στις εισηγμένες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η Εταιρική Διακυβέρνηση και ο Μετοχικός Ακτιβισμός (έχω αναφερθεί σε άλλα άρθρα για τη σημασία του Μετοχικού Ακτιβισμού) είναι τα μοναδικά εργαλεία αυτορρύθμισης της Κεφαλαιαγοράς και προστασίας των επενδυτών-μετόχων.

Ο ΣΕΔ έχει ξεκινήσει μια σειρά συνεργασίες για να καθιερωθούν στην Κεφαλαιαγορά ουσιαστικοί κανόνες προστασίας των επενδυτών από συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν σε κατάρρευση τις κυπριακές τράπεζες.
 
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδέχθηκε πρότασή μου για λειτουργία δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. Ενός δείκτη που θα μας δείχνει ποιες εταιρείες σέβονται πραγματικά τους μετόχους τους και ποιες όχι. Θα μας δείχνει ποιες έχουν πραγματικά και ουσιαστικά ανεξάρτητα μέλη και ανεξάρτητους εσωτερικούς ελεγκτές.

Η δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πολλή δουλειά και κυρίως μεγάλη προσπάθεια και πίεση από όλους.

Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας όλους τους επενδυτές, είτε είναι μέλη του ΣΕΔ είτε όχι.

Άλλωστε, στο μικρό επενδυτικό χωρίο όπου ζούμε όλοι μας δεν περισσεύει κανείς.


* Ο κ. Μπάμπης Εγγλέζος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v