Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν μιλούν οι αγορές!

Δεν έχει σημασία εάν ήταν απλώς ψιλόβροχο και όχι μία γερή βροχή. Αυτό που σημειώθηκε χθες στις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετοχών καταγράφηκε ως μία θετική αντίδραση. Μία επιβεβαίωση της απουσίας «εκπλήξεων».

Όταν μιλούν οι αγορές!

Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Μία καλή ημέρα!

Μία καλή ημέρα, χθες, για την αγορά ομολόγων, με συνέχιση της τάσης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων και μία καλή ημέρα για τη χρηματιστηριακή αγορά, με ανακοπή του πτωτικού σερί και υπέρβαση του επιπέδου των 700 μονάδων του Γενικού Δείκτη, για ακόμη μία φορά.

Όλο «αυτό» το «καλό» που συνέβη χθες, ίσως να μην έλαβε εντυπωσιακότερες διαστάσεις και να παρέμεινε σε σχετικά «φυσιολογικό» πλαίσιο, όμως το ζητούμενο -σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία- ήταν η μορφή της αντίδρασης και αυτή ήταν σαφώς θετική.

Όσα ελέχθησαν το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ εξελήφθησαν θετικά τη Δευτέρα, τόσο από την αγορά ομολόγων όσο και από εκείνην των μετοχών.

Υπήρξε συνέχιση του «business as usual», δίχως αρνητικές εκπλήξεις ή παρασπονδίες από τα «συμπεφωνημένα».

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να ήταν υπερπουλημένη -δικαιολογώντας έτσι μία ανοδική αντίδραση- και μπορεί οι εξ Ιταλίας ανακοινώσεις περί δημοσιονομικής ευταξίας να συνέδραμαν την ομολογιακή αγορά.

Όμως, όσα διαδραματίστηκαν χθες στα «ταμπλό» αμφοτέρων των αγορών στην Αθήνα συνιστούν σαφώς μία θετική ανταπόκριση στα όσα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε διάψευση των προσδοκιών που είχε διαμορφώσει η αγορά ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και δεν υπήρξε ρήξη της άτυπης σχέσης εμπιστοσύνης προς τους κυβερνώντες.

Το στοιχείο αυτό, δε, είναι το σημαντικό.

Διότι, μπορεί στο υπόβαθρο της θετικής πορείας που κατέγραψαν χθες οι εγχώριες αγορές αξιογράφων να βρίσκονται όντως οι διαβεβαιώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ότι η χώρα του θα παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής ορθότητας, όμως, στην ελληνική «εξίσωση» σαφώς βάρυναν και οι πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, το φιλο-επενδυτικό κλίμα και κυρίως η προσήλωση προς το μεταρρυθμιστικό έργο, ήχησαν κατά τρόπο ευμενή στα αυτιά των αγορών.

Επιβεβαίωσαν, δε, την ύπαρξη σταθερότητας στην οικονομική πολιτική καθώς και την απουσία «πρωτοβουλιών» που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα όποια οφέλη έχει αποκομίσει η χώρα από τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο παρέμεινε στο πτωτικό σερί αποδόσεων, που το έχει οδηγήσει από το επίπεδο του 4,64% την προηγουμένη εβδομάδα, στο 4,20%, με 44 μονάδες βάσης όφελος, και ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε υψηλό ημέρας στις 710,30 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 705,03 με αξιόλογα κέρδη 2,51%.

Είναι αξιοσημείωτες, δε, αυτές οι επιδόσεις κυρίως εξαιτίας του προεξοφλητικού χαρακτήρα που έχουν οι αγορές καθώς μία τυχόν αρνητική ανταπόκρισή τους, στον απόηχο των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών, θα προϊδέαζε κατ’ αντιστοιχία και για την ευρύτερη πορεία των οικονομικών πραγμάτων. 

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες ήταν μία «καλή ημέρα», αντίστοιχες της οποίας ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν ξανά τη χώρα μας στους κόλπους των διεθνών αγορών και στη δυνατότητα αυτόνομης εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της.

Προφανώς, δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Όμως αυτός είναι ο στόχος και ο δρόμος για την κατάκτησή του δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος.

Εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης, συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Καλώς ή κακώς, αυτοί είναι οι όροι του «παιχνιδιού» και τυχόν απόκλιση από αυτούς οδηγεί σε βέβαιη ήττα.

Τουλάχιστον, δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες ως προς αυτό…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v