Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι «ανακούφισης» σε μετοχές-ομόλογα

Τρίτη ημέρα συνεχίστηκε το σερί στα ομόλογα, ενώ ακολούθησε το ΧΑ με τον ΓΔ να επανέρχεται πάνω από τις 700 μον. Τι ρόλο διαδραμάτισαν η ΔΕΘ και οι εξελίξεις στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμό στην αγορά μετοχών.

Ράλι «ανακούφισης» σε μετοχές-ομόλογα

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ερχόταν από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,43% και σήμερα οι αγοραστές αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στο πτωτικό σερί.

Με την πλευρά των αγοραστών, ήταν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και στην πορεία το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά και Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πρωθυπουργικές εξαγγελίες από την ΔΕΘ, δεν έδειξαν να ανησυχούν την Αγορά και τους εγχώριους traders.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων σήμερα, μετά την πρόβλεψη του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.

Ο Τζιοβάνι Τρία τόνισε την Κυριακή πως οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν, καθώς η Κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της για την τόνωση της Οικονομίας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10τους τίτλου υποχωρεί στο 2,94% και αυτή του Ελληνικού 10ετους στο 4,14%.

Στους "αστερίσκους" της σημερινής, καθαρά ανοδικής συνεδρίασης, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο χαμηλός τζίρος (αισθητά χαμηλότερος από αυτόν των πτωτικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν και η μάλλον "άνευρη" εικόνα στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να περάσει χωρίς αναφορά η "διακριτική" παρουσία των πωλητών στις τελικές δημοπρασίες, που είχε σαν αποτέλεσμα το "ελαφρύ κούρεμα" των ημερήσιων κερδών σε δείκτες και επιμέρους τίτλους.

Οι πρωινές προβλέψεις των αναλυτών

"Σήμερα, η Quest ανακοινώνει τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της και την Τετάρτη τα ανακοινώνουν ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και ο Σαράντης, ενώ διεξάγεται και δημοπρασία για ετήσια έντοκα γραμμάτια. Η αξιολόγηση της Πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ είναι το κύριο ζητούμενο της σημερινής συνεδρίασης. Οι θετικές αναφορές σε έναρξη υποχώρησης φορολογικών βαρών από το 2019, σε συνδυασμό με τις μετριοπαθείς αναφορές σε παροχές, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανάφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, η αρνητική ψυχολογία στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού ίσως κρατήσουν τη μεταβλητότητα περιορίζοντας την προοπτική μίας αντίδρασης" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το +4,57% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δίνει μία ισχυρή ένδειξη όσον αφορά τον κλάδο που ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής αντίδρασης, όμως δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες και οι σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις και από άλλα, μη Τραπεζικά, blue chips, όπου ξεχώρισαν ΔΕΗ (+4,58%), ΕΧΑΕ (+4,33%) και ΟΤΕ (+4,97%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 671,32 μονάδες (+5,98%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 664,47 (+4,90%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 662,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,57%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 688 μονάδες και το ημερήσιο "stop short" στις 770. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 795 - 814 και στις 858 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στις 637 και η αμέσως επόμενη στις 604 μονάδες.

Για όσους επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ, τα ημερήσια "stop short" είναι σχετικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 1,728 ευρώ για την Alpha Bank (+3,87%), στα 2,447 ευρώ για την Εθνική (+3,48%), στα 0,788 ευρώ για την Eurobank (+6,06%) και στα 0,2542 ευρώ για την Πειραιώς (+6,05%).

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι Δανειστές για την πρώτη τους επίσκεψη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο "τεστ" των σχέσεων που θα έχουν Κυβέρνηση και Θεσμοί στην μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "εναρμονισμένες με τις προσδοκίες, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κορυφαίος Παράγοντας της Κομισιόν. Ο κορυφαίος Αξιωματούχος, ανέφερε ότι το οριστικό πακέτο παροχών που θα μπορέσει να δώσει η Κυβέρνηση ενόψει εκλογών, θα συζητηθεί πριν τα Χριστούγεννα και δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί γύρω στον Φεβρουάριο.

"Ουδέν σχόλιο", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη.

Νέο μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερία "Die Presse".

"Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί Δανειστές αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν" τονίζει.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, "η Αγορά είναι σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα και θα μπορούσε να φέρει κάποιες τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, αν όμως αυτές δεν συνοδευτούν από σταδιακή και όχι απότομη αύξηση του τζίρου, ο πήχης των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο, παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά.

Από την άλλη, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει μία ξαφνική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελεί ένδειξη "ξεφορτώματος" από τους εν δυνάμει πωλητές και θα απαιτήσει μεγαλύτερη κινητοποίηση από πλευράς αγοραστών.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου και αυτός "έκανε το χρέος του" δίνοντας σημαντικές βοήθειες, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος τίτλος που, ενδοσυνεδριακά, "κοκκίνισε" ήταν αυτός της Motor Oil (+0,49%) και ακολούθησε η μετοχή του Σαράντη (-1,66%), με τον δεύτερο τίτλο να παραμένει η μοναδική "κόκκινη" εξαίρεση, ενώ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της MOH και σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., συνεχίζονται οι πωλήσεις από βασικούς Μετόχους και ανώτατα διοικητικά Στελέχη. Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, η πρώτη στήριξη στα 20,00 - 19,96 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 19,60 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 20,95 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, για τον τίτλο της ΔΕΗ, που προσπαθεί να αντιδράσει μετά το σφυροκόπημα των συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων.

Αν συνεχίσουν να δείχνουν περισσότερο κινητικοί οι αγοραστές, πρώτη αντίσταση στα 1,70 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 1,78 ευρώ. Τελευταίο "οχυρό" των "buyers" στα 1,50 ευρώ.

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, δεν έφερε σημαντικές "συγκινήσεις" από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, σήμερα έδωσε αντίδραση η ΕΚΤΕΡ (+3,74%), ενώ μετά από επτά αρνητικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψε στο θετικό πρόσημο η Q&R (+4,76%), με ζητούμενο την συνέχεια.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Άνεμο (+1,99%), Ελλάδος (+2,51%), MIG (+4%) και Frigoglass (+5,29%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Νηρέα (+0,59%) και Ικτίνο (+0,97%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ελλάκτωρας (+1,83%) και μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, η Σελόντα (+4,63%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Centric (+0,81%), ενώ ίσως χρήζει προσοχής η ξαφνική εμφάνιση πωλητή στην Ιντερτέκ (-9,36%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Αφοί Κορδέλλου ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,0050 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,00425 ανά μετοχή).

Έπαυσε η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 25.996 ίδιες μετοχές της Ιντρακόμ. Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 133.000.000, με νέα ονομαστική αξία €0,50 (από €1,41) ανά μετοχή.

Τέλος από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,61 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,01ανά μετοχή στους Μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,7800

Τεχνικά, η επιστροφή υψηλότερα των 700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 1800 μονάδων για τον FTSE25, έδωσε μία ανάσα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη, οι πρώτες αντιστάσεις στις 716 και 736 μονάδες και το ημερήσιο "stop short" στις 743 μονάδες. "Pullback" με κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 684 και 660 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,59%), πρώτη αντίσταση στις 1860 μονάδες, ενώ με υπέρβαση των 1955 μονάδων δίνεται ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων.

Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 1830 μονάδων, ξαναδίνει τα "ηνία" της Αγοράς στα χέρια των πωλητών, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1770 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είχε και αρνητικά και θετικά στοιχεία" σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Από την μία είδαμε ένα Πρωθυπουργό όπου μπροστά βάζει τους Θεσμούς, χωρίς να κάνει καμία εξαγγελία για τις συντάξεις, ενώ ότι παροχές έδωσε είναι ουσιαστικά μετεκλογικές με εξαίρεση την επιστροφή στους Ένστολούς και Δικαστικούς ποσού 1 δισ., κάτι που έχει ήδη κερδηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το "κλείσιμο του ματιού" σε Επιχειρήσεις και Φυσικά Πρόσωπα που έχουν να κάνουν με την μείωση φόρων είναι θετικό, δείχνοντας την αλλαγή πολιτικής στο μέλλον, με την διαφορά ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά πιθανότατα να καθησυχάσουν τις Αγορές και τις όποιες σκέψεις ρήξης μαζί τους το επόμενο διάστημα. Από την άλλη η δήλωση του ότι δεν μας ανησυχούν οι Αγορές, μιας και ουσιαστικά, θα χρησιμοποιήσουμε το "μαξιλάρι" τα επόμενα 2½ χρόνια, δείχνει την αδυναμία της Κυβέρνησης να ισορροπήσει την Οικονομία και να καταφέρει να τρέξει με ρυθμούς τέτοιους που θα μπορέσει να καλύψει δρόμο, σε σχέση με τα συμφωνημένα αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχουμε. Στα θετικά η πρόταση Αμερικανικής εταιρείας για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει από τον προηγούμενο μήνα, με μία Αγορά που ουσιαστικά είχε ανοδικότητα σχεδόν δύο ετών, έχοντας ξεκινήσει την κίνηση από την ζώνη των 630 μονάδων.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει καθηλώσει σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25, μιας και ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει όλο αυτό το διάστημα ένα νεότερο υψηλό.

Η Οικονομία μπορεί να έχει αποφύγει τα χειρότερα, αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει την διαφορά που θα μας δώσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψουμε αργά και σταθερά τα χαμένα των τελευταίων ετών.

Σίγουρα ο στόχος του 3,5% είναι υψηλός, παρόλα αυτά η Χώρα με κάποιες τομές έχει τα φόντα να καταφέρει να αλλάξει ρότα. Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι σιγά - σιγά αλλάζει πολιτική, τουλάχιστον στα λόγια, χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται και πράξεις τομές που μπορούν να βοηθήσουν σύντομα την αλλαγή κατεύθυνσης με γρήγορους ρυθμούς.

Είμαστε ήδη μπροστά σε μία προεκλογική περίοδο, ξέροντας ότι πάντα μία τέτοια περίοδος προβληματίζει την Οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον, η όποια εκλογική εξαγγελία εκτός χρόνου δεν πρόκειται να προβληματίσει την Αγορά κάτι που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Δεν φοβόμαστε τόσο τις τιμές και τις αποτιμήσεις, αλλά πρωτίστως τον χαμένο χρόνο που τόσο μας έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει στην Οικονομία και παράλληλα στις ζωές μας.

Μία Οικονομία που έχει βαλτώσει και χρειάζεται απλά μερικές τομές για να κάνει την διαφορά, έχοντας τεράστιες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη προβληματιζόμαστε με τις Ξένες Αγορές, μιας και τυχόν αναταραχή μπορεί να επηρεάσει πολύ πιο εύκολα και την Ελλάδα, όσα "μαξιλάρια" και να έχει για το επόμενο διάστημα.

"Σίγουρα μπορεί να κινηθούμε σε διαφορετική ρότα από τους Ξένους, παρόλα αυτά είναι καλύτερο να τους έχουμε μαζί μας και όχι ανάποδα. Χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του ανοδικού τους κύκλου από το 2008, συνεχίζοντας να κάνουμε ότι μπορούμε για να χάσουμε και άλλο χρόνο" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελαφρώς πιο θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ μικρά κέρδη, καταγράφει στο ξεκίνημά της η Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Από τις "εισαγόμενες" ειδήσεις, επισημαίνονται τα εξής:

"Οι δασμοί σε επιπλέον Κινεζικά προϊόντα αξίας $267 δισ. είναι έτοιμοι, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, την ώρα που ο Κόσμος αναμένει την απόφασή του για επιβολή φόρων σε Κινεζικές εισαγωγές αξίας $200 δισ.

Συζητήσεις για το Εμπόριο έχουν ξεκινήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας ότι "το Τόκιο ξέρει ότι είναι σημαντικό εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία".

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στον Τεχνολογικό Κολοσσό Apple να κάνει την παραγωγή των συσκευών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υποστεί ο όμιλος τις συνέπειες του Εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο που είναι σε εξέλιξη.

O πληθωρισμός στην Κίνα επιταχύνθηκε σε υψηλό έξι μηνών τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο, σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιούλιο η ετήσια άνοδος του δείκτη είχε διαμορφωθεί στο 2,1%.

Η Ιαπωνική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Κυβέρνηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7%. Όπως μεταδίδει το CNBC, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η εμπιστοσύνη των Επενδυτών στην Ευρωζώνη σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ότι αναμενόταν το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Sentix. Ο δείκτης της Sentix για την Ευρωζώνη έπεσε στις 12 μονάδες, από τις 14,7 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 14,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη Eurobank σε "buy/high risk" προχωρά η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο, μετά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου, στην οποία μειώνει τις τιμές - στόχους και για τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες.

Η Citi θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ (από 2,68 ευρώ), διατηρώντας σύσταση "buy/high risk", μειώνει τον στόχο για την Πειραιώς στα 2,57, από 3,99 ευρώ (διατηρεί "buy/high risk"), αλλά και για την Εθνική στα 2,09, από 3,2 ευρώ (buy/high risk) ενώ η τιμή - στόχος για τη Eurobank αναπροσαρμόζεται στα 0,95 ευρώ, από 1,17 ευρώ.

Ο Οίκος σημειώνει ότι "παραμένει επιλεκτικός αγοραστής των μετοχών".

Η R&I αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, σε "Β" τo Ελληνικό αξιόχρεο, μετά την έξοδο της Χώρας από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ιαπωνικός Οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερές τις προοπτικές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο βρέθηκε να αναρριχάται στις 710,3 μονάδες (+3,27%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 708,29 (+2,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 705,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,51%.

Ο τζίρος στα 38,5 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ).

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΜΟΗ και ΣΑΡ "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Σαράντης.

Θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα, με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα να ξεκινά έντονα ανοδικά, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρότερη ενίσχυση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.873 συμβόλαια).

Στα 8.642 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.749 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.129, 1.530 για τον Σεπτέμβριο και 599 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.857) κινήθηκε μεταξύ 1.812 και 1.852,5 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Πειραιώς, 16.244 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.740), Alpha Bank (7.637), Πειραιώς (2.438), MIG (1.025), Μυτιληναίος (358), ΔΕΗ (400), Τέρνα Ενεργειακή (143), ΟΠΑΠ (913), ΟΤΕ (388), Viohalco (238), Intralot (1.053), ΑΔΜΗΕ (104), ΓΕΚ (239), Lamda Development (184), Ελ. Πετρέλαια (172), ΟΛΠ (333).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 57.594, Eurobank 40.905, Alpha Bank 39.111, ΔΕΗ 13.390, Πειραιώς 21.328.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                               Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 19.033.853 τεμ., (από 19.064.329 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.647.925 τεμ. (21.669.125), ΔΕΗ 6.130.613 τεμ. (6.130.590), Eurobank 25.358.813 τεμ. (23.358.813), Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v