Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο... με την ανάπτυξη

Μετά από χρόνια μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζουμε τώρα τις... μεταρρυθμίσεις του μέλλοντος. Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν και εξακολουθούν να μας ταλανίζουν. Έως πότε;

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο... με την ανάπτυξη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το πρώτο δείγμα γραφής της  Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, που τέθηκε χθες υπόψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη συνεδρίασή του υπό τον  πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι -προφανώς- ελπιδοφόρο ως προς τις προτάσεις του για την ανόρθωση του τόπου.

Η σύνθεση της επιτροπής, εξάλλου, στην οποία είναι επικεφαλής ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και μέλος της ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Βέττας, δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές προσδοκίες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, παρουσιάστηκε το μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, δε, με αυτό το σχέδιο προωθείται ήδη, όπως θύμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις ενώ εκπονούνται, όπως πρόσθεσε, και επιμέρους σχέδια από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, όπως θα έλεγε και μία «ψυχή», από σχέδια πάμε καλά. Δίχως αμφιβολία, δε, όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως «θεάρεστα» και δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας και του τόπου.

Σημειώνονται, όμως, στη δύση μίας μακράς κρίσης, η οποία ταλάνισε τη χώρα επί μία δεκαετία και στην αυγή μίας κυβέρνησης η οποία υποσχέθηκε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, έως και 4% και μπαράζ μεταρρυθμίσεων για την άρση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

Αντ' αυτού τι έχουμε; Σχέδια επί σχεδίων και μία μάλλον αναιμική ανάπτυξη, που διατηρεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα την ανεργία και σε πλήρη ένταση σειρά προβλημάτων όπως τα κόκκινα δάνεια, τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί την οικονομία, το brain drain και τόσων άλλων.

Ο σχεδιασμός και δη ο μακροπρόθεσμος είναι απολύτως απαραίτητος. Οφείλει, όμως, να γίνεται «στον καιρό» του και όχι να περιμένουμε να παραδοθεί ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας ενώ τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι γνωστά εδώ και χρόνια. 

Όσο απαραίτητος είναι, δε, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, άλλο τόσο είναι και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία γνωρίζουμε, καθώς εξακολουθούν να κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα και οποιονδήποτε τυχόν διανοηθεί να επενδύσει τα κεφάλαιά του στη χώρα μας.

Ίσως η πλέον σημαντική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση θα ήταν η εξεύρεση ενός τρόπου να μη διώχνει η χώρα μας τους επενδυτές. Διότι είναι ανώφελο να επιδιώκεις να γίνεις Ολλανδία, Αυστρία, Δανία ή Ισραήλ, όπως θα προβλέπει το παραπάνω μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, όταν δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις ούτε καν όσους έρχονται αποφασισμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο δε κατάλογος αυτών των περιπτώσεων είναι ιδιαιτέρως μακρύς.

Ας μην προσπαθήσουμε να «ανακαλύψουμε την πυρίτιδα». Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, με πρώτον τον ΣΕΒ και think tanks όπως το ΙΟΒΕ, έχουν δημοσιοποιήσει σειρά παρεμβάσεων στις οποίες οφείλει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση για την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας.

Είναι γνωστά πράγματα, καθώς αφορούν την καθημερινότητα όχι μόνον της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Πράξεις χρειάζονται. Όχι μόνο σχέδια. 

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v