Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωπική ευθύνη

Σε ώρες όπως αυτές τις οποίες διανύουμε, η δική μας στάση ζωής επηρεάζει και εκείνη όλων των υπολοίπων. Όποια κι αν είναι τα μέτρα της πολιτείας, όποιες κι αν είναι οι «παραινέσεις» της Εκκλησίας, έχουμε προσωπικό μερίδιο ευθύνης.

Προσωπική ευθύνη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από χθες, Δευτέρα, τέθηκε σε εφαρμογή μία σειρά μέτρων, που ανακοίνωσε η ελληνική πολιτεία, μέσω των οποίων επιδιώκεται η ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ αυτών, η αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες, συνεδριακών εκδηλώσεων οποιουδήποτε είδους για το ίδιο διάστημα, σχολικών εκδρομών για 2 εβδομάδες, ενώ ορίζεται ότι όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών κατά το διάστημα αυτό. Τέλος, κατά περίπτωση, αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών μονάδων.

Αντίστοιχα, επίσης χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως και όσους ήδη πάσχουν από γρίπη να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

Προφανής στόχος όλων αυτών των μέτρων, όπως και εκείνων που έχουν ανακοινωθεί σε σχέση με την τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής, είναι να αποφύγει η Ελλάδα την ταχεία εξάπλωση ενός ιού ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων σε άλλες χώρες, όπως στη γειτονική μας Ιταλία.

Όποια μέτρα κι αν λάβει, όμως, η ελληνική πολιτεία, τελικά εναπόκειται στον καθέναν από εμάς, προσωπικά, εάν η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μία επιδημία αντίστοιχη εκείνης που βιώνει η Ιταλία.

Για την ακρίβεια, οι παρούσες συνθήκες αναδεικνύουν το μέγεθος της ευθύνης του καθενός εξ ημών στη διαμόρφωση των συνθηκών υπό τις οποίες βρίσκεται η κοινωνία μας.

Είναι η στιγμή κατά την οποία έρχεται στην επιφάνεια η παιδεία που διαθέτει ο καθένας από εμάς αλλά και ο βαθμός της κοινωνικής μας συνείδησης.

Ιδίως, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με νοοτροπίες και στάσεις ζωής, όπως αυτή που διετύπωσε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εμμένοντας στη θέση ότι είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν ή όσοι εκκλησιάζονται.

Σε ευθεία αντιδιαστολή με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που άρχισαν να ισχύουν από χθες στη χώρα αλλά και με την πρακτική που ήδη ακολουθούν άλλα δόγματα, όπως η Καθολική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος επιμένει να ισχυρίζεται ότι: «Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών...».

Τι κι αν το Βατικανό αποφάσισε ότι η γενική ακρόαση των πιστών από τον Πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, τι κι αν η ελληνική πολιτεία θέσπισε μέτρα κατά των κοινωνικών συναθροίσεων, η Εκκλησία της Ελλάδος διαβουλεύτηκε και αποφάσισε να καλέσει τους πιστούς να μεταλαμβάνουν και να συναθροίζονται στις κατά τόπους εκκλησίες ελεύθερα, αν και κάλεσε για την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής, που έχει εξαγγείλει... η πολιτεία.

Ποτέ δεν ήταν περισσότερο διαυγής η ανάγκη επικράτησης της απλής -απολύτως κοινής- λογικής έναντι της... τυφλής πίστης. Ποτέ, κατά τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, δεν ήταν τόσο σαφής η διαφορά αντιλήψεων αλλά και αναγκών, μεταξύ της Εκκλησίας και του «ποιμνίου» της.

Η απάντηση, όμως, στα ερωτήματα αυτά όσο κι αν εναπόκειται στον καθέναν από εμάς, δεν παύει να αφορά όλους τους υπολοίπους.

Σε ώρες όπως ετούτη, κατά τις οποίες κρίνεται η εξάπλωση μίας δυνητικά θανατηφόρου νόσου, από την τήρηση στοιχειωδών κανόνων προσωπικής υγιεινής ή την επικράτηση της κοινής λογικής έναντι της τυφλής πίστης, καταδεικνύεται το ποιόν ή ακριβέστερα η «πάστα» όλων μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v