Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακούστε την αγορά

Πρόκειται για δίλημμα ζωής ή θανάτου. Κυριολεκτικά. Η αποκλιμάκωση ή μη των περιοριστικών μέτρων, όμως, κρύβει ακόμη ένα δίλημμα, με το οποίο αναπόφευκτα θα έρθει αντιμέτωπη η κοινωνία μας.

Ακούστε την αγορά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για όσο διάστημα δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό με τον οποίο είμαστε αντιμέτωποι, η άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω σταδιακή, συνιστά για την κυβέρνηση ένα εύλογο δίλημμα ζωής ή θανάτου.

Εάν τα μέτρα αρθούν νωρίτερα του προσήκοντος, θα υπάρξουν θάνατοι που ενδεχομένως να μην υπήρχαν σε αντίθετη περίπτωση, ενώ εάν τα μέτρα διατηρηθούν επί μακρόν, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα καταστεί δυσχερέστερη και το κόστος της ύφεσης ίσως περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει η ήδη δεινοπαθούσα κοινωνία μας.

Ευλόγως, η απάντηση στο παραπάνω δίλημμα πρέπει να προέλθει κυρίως από το επιστημονικό επιτελείο το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει, όμως, να ακουστούν και οι απόψεις της «άλλης πλευράς», η οποία κινδυνεύει να χάσει τα περισσότερα σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα διατηρηθούν εις το διηνεκές. Την ίδια την αγορά.

Υπάρχει, δε, και ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνουν γνωστές οι απόψεις των συντελεστών αυτής της αγοράς.

Εάν τμήμα της ελληνικής μεταποίησης κατόρθωσε να επιβιώσει στη διάρκεια της δεκαετούς λαίλαπας την οποία βίωσε η Ελλάδα, τούτο έγινε εφικτό κυρίως χάρη στην εξωστρέφεια που ανέπτυξε κατά την περίοδο αυτή. Αναπτύσσοντας εξαγωγικό προσανατολισμό, μπόρεσε να αντισταθμίσει ή και να υπερκεράσει τις απώλειες που υπέστη στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας της κάμψης της ζήτησης.

Πλέον, μετά από λουκέτο ενός μηνός, όχι μόνον στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια αγορά, αυτές οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με το οριστικό τέλος. Ακόμη και αύριο εάν αίρονταν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν θα ήταν δυνατή η διατήρηση του όποιου εξαγωγικού προσανατολισμού έχει αναπτύξει το ελληνικό επιχειρείν, εξαιτίας της παγκόσμιας κάμψης που εμφανίζει η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Έτσι, λοιπόν, εάν υποθέσουμε ότι ήταν το πλέον υγιές τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας εκείνο το οποίο επέζησε της δεκάχρονης ύφεσης που μόλις ολοκληρώσαμε, πλέον κινδυνεύει με αφανισμό και αυτό.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι απόψεις που δημοσιοποιούν οι παραγωγικοί και εργοδοτικοί φορείς του τόπου μας οφείλουν να προσμετρηθούν από την κυβέρνηση, στην εξίσωση που αφορά στην  επιστροφή της χώρας μας σε καθεστώς κανονικότητας.

Ο ΣΕΒ καλεί για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, προτάσσοντας, δε, ακόμη ένα επιχείρημα. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, κατά την οποία πέραν της υποχώρησης που αναμφίβολα θα υπάρξει εφέτος για το εθνικό προϊόν, η πεποίθηση περί νέας συρρίκνωσης θα οδηγήσει σε μία νέα ύφεση και τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ζητά τη χορήγηση άτοκων δανείων δεκαετούς διάρκειας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και την «ελληνοποίηση» των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Αντίστοιχα, προτείνει σειρά άλλων μέτρων.

«Πακέτα» προτάσεων, όμως, για την ανάκαμψη της οικονομίας έχουν καταθέσει το  Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης,  ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, και σειρά άλλων φορέων της ελληνικής αγοράς.

Πέραν του ιατρικού επιτελείου της, η κυβέρνηση οφείλει να τείνει ευήκοον ους και προς όλους αυτούς τους φορείς και στον βαθμό που θεωρήσει σκόπιμο να υιοθετήσει τα αιτήματά τους.

Από αυτούς εξαρτώνται η πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης (ή της ανεργίας) στον τόπο μας καθώς και τα έσοδα του προϋπολογισμού...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v