Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εστίαση και το... damage control

Υπάρχει σαφής λογική στην ταχύτερη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων κλάδου εστίασης. Όχι μόνο για να διασωθούν αυτές ή τα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά και η… δημόσια υγεία.

Η εστίαση και το... damage control

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είναι χρήσιμο που εξετάζουν την ταχύτερη του προβλεπομένου επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης και θα είναι ακόμη χρησιμότερο, εάν την κάνουν πράξη, εφόσον το επιτρέψει η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

Γιατί είναι χρήσιμο; Όχι μόνο διότι στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται περί τις 35.000 επιχειρήσεις ή διότι απασχολούνται αμέσως περισσότεροι από 300.00 εργαζόμενοι και εμμέσως πολλοί περισσότεροι. Ούτε, βεβαίως, επειδή ο συγκεκριμένος κλάδος εμφάνισε την υψηλότερη δραστηριότητα επιχειρηματικών ενάρξεων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κυριότερα, επειδή η εστίαση είναι άμεσα συνδεδεμένη, πρώτον, με τη σημαντικότερη «βιομηχανία» που διαθέτει ο τόπος, τον τουρισμό, η λειτουργία του οποίου είναι αδύνατη δίχως την επικράτηση ομαλών συνθηκών σε αυτόν τον κλάδο, αλλά -και ενδεχομένως κυριότερα- επειδή η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου τομέα είναι κομβικής σημασίας για την εκ νέου εμπέδωση αισθήματος επανόδου στην κανονικότητα μεταξύ των πολιτών.

Ενός αισθήματος καταλυτικού για την αποκατάσταση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άρα της ανάκαμψης της ζήτησης και συνεπακόλουθα ολόκληρης της οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πορεία του κλάδου της εστίασης αντανακλά εκείνη του τουριστικού κλάδου και εντέλει της ελληνικής οικονομίας και δεν αφορά μόνον την οικονομία… του καφέ, καθώς από αυτήν κρίνονται τόσα.

Για παράδειγμα, δείτε τι συμβαίνει σήμερα στις απανταχού πλατείες και τις γειτονιές, ενόσω δεν λειτουργούν τα κάθε λογής καταστήματα που συμπεριλαμβάνει ο κλάδος της εστίασης. Παρέες κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά, εφήβους έως και την τρίτη ηλικία, απολαμβάνουν ένα αναψυκτικό, έναν καφέ ή οτιδήποτε μπορούν να προμηθευτούν από το πλησιέστερο περίπτερο και συγχρωτίζονται ανά ομάδες, δίχως τα προστατευτικά μέτρα και τους κανόνες που θα προέβλεπε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα μπαρ ή οι καφετέριες.

Το «κακό», δε, γίνεται διπλό καθώς πέραν της όποιας δυνητικής ζημιάς υφίσταται η δημόσια υγεία, ο δημόσιος κορβανάς όχι μόνο δεν εισπράττει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αλλά αναγκάζεται να χορηγεί και επιδόματα προς τους εργαζόμενους του κλάδου και επιχορηγήσεις ή δάνεια προς τις επιχειρήσεις ενώ μεγιστοποιείται και ο κίνδυνος των λουκέτων.

Έτσι, λοιπόν, όταν ο φίλτατος Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το χρονικό όριο της 1ης Ιουνίου που έχει τεθεί για την επαναλειτουργία του κλάδου, πράττει άριστα.

«Πρόθεση και επιθυμία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στην περίπτωση που συμφωνήσουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες, Δευτέρα, στον ΑΝΤ1.

Στον βαθμό, δε, που οι συνθήκες όντως επιτρέψουν την ταχύτερη επαναλειτουργία του κλάδου, είναι σαφές ότι θα διασωθεί και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων ενώ σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), περί το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου κινδυνεύει με λουκέτο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εάν όντως οι συνθήκες το επιτρέψουν, όχι μόνον πρέπει να επαναλειτουργήσει ταχύτερα ο κλάδος αλλά να υλοποιηθούν και οι εξαγγελίες αρμόδιων υπουργών, όπως του κ. Τ. Θεοδωρικάκου, υπουργού Εσωτερικών αλλά και του κ. Γεωργιάδη, περί παροχής περισσότερου χώρου τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να υπερβούν κατά το δυνατόν αναίμακτα την παρούσα συγκυρία και το καθεστώς προστατευτικών μέτρων (ελάχιστη απόσταση ανά πελάτη, ανά τραπέζι κ.λπ.).

Εάν το μέτρο του περισσότερου χώρου αποδειχθεί μη δόκιμο, η πολιτεία θα έχει κάθε δυνατότητα να το αναθεωρήσει στο μέλλον, όμως σήμερα πρέπει να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v