Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα του Εχίνου

Σπάνια προσφέρονται τόσο σαφή παραδείγματα προς αποφυγή. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη το μήνυμα του Εχίνου, κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ ιδιαιτέρως αρνητικών εξελίξεων. Από πλευράς ζωών αλλά και οικονομίας.

Το μήνυμα του Εχίνου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε δύο διαφορετικές εκφάνσεις της, η χθεσινή ειδησεογραφία ανέδειξε ορισμένους από τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες με τις οποίες στέκει αντιμέτωπη η χώρα μας.

Η επιβολή καθεστώτος αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον επί επταήμερο, στην κοινότητα Εχίνου, στην Ξάνθη, μετά από πέντε θανάτους εντός ολίγων εικοσιτετραώρων, αποτέλεσε μία τραγική υπενθύμιση τόσο των υγειονομικών κινδύνων προ των οποίων βρισκόμαστε όλοι, όσο και των επιπτώσεων που συνοδεύουν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, στην οικονομική δραστηριότητα.

Έχοντας αυτή την εξέλιξη κατά νου, πώς προσεγγίζει κανείς εκτιμήσεις περί των οικονομικών απωλειών που αναμένεται να αντιμετωπίσει εφέτος η χώρα στον τουρισμό, τόσο εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown που τη συνόδευσε, όσο και εξαιτίας του ενδεχομένου επανάληψης αυτών των μέτρων, έστω σε τοπικό επίπεδο;

Πόσο ικανή είναι, δε,  η Ελλάδα, μετά από μία μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων, να αντιμετωπίσει ακόμη μία, διευρύνοντας τις ζημίες που έχει ήδη υποστεί;

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα, οι απώλειες εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισ. ευρώ, από τις εισπράξεις ύψους 18,2 δισ. ευρώ του 2019. Μόνο για τα ξενοδοχεία, δε, το ύψος αυτών των απωλειών εκτιμάται στα 4,46 δισ. ευρώ.

Η ίδια έκθεση ωστόσο προβλέπει τρία εναλλακτικά σενάρια: βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο, τα οποία ευλόγως κυμαίνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρώτο, εφέτος η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο), 12 δισ. ευρώ (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα, από τα 22 δισ. ευρώ του 2019.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων αλλά και βεβαίως  της δυνητικής απειλής στην ανθρώπινη ζωή από μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, ο Εχίνος οφείλει να καταστεί το εφετινό παράδειγμα προς αποφυγή.

Μία θρησκευτική γιορτή της τοπικής μειονότητας, το Ραμαζάνι και οι κατ’ οίκον συναθροίσεις που υπήρξαν στις εκεί κοινωνίες, στάθηκαν αρκετά ώστε να μετρήσουμε πάλι δεκάδες νέα κρούσματα, ακόμη και χθες, καθώς και πέντε θανάτους έως τώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισε η Πολιτεία την παραβίαση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη λειτουργία κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, επιβάλλοντας δίμηνο λουκέτο και βαριά πρόστιμα, αποτελούσε τη μόνη προσήκουσα οδό.

Τα αρνητικά παραδείγματα οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως τέτοια, ιδίως όταν το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό. Πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές αλλά βεβαίως και σε οικονομικό κόστος.

Εντέλει, εάν ορισμένοι θέτουν ως προτεραιότητα τη δική τους οικονομική επιβίωση εις βάρος των υπολοίπων, τότε οφείλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα επίχειρα των επιλογών τους. 

Η Ελλάδα μπόρεσε να ανοίξει προ ημερών τις πύλες της, ώστε να υποδεχθεί επισκέπτες μόνον υπό το φως των θετικών επιδόσεων που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εμπιστοσύνης που αυτές ενέπνευσαν, παγκοσμίως, έναντι της χώρας μας.

Μία ενδεχόμενη είδηση σχετικά με την ανάγκη εκ νέου επιβολής περιοριστικών μέτρων σε κάποιο τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς, θα κατακρήμνιζε το επίπεδο αυτής της εμπιστοσύνης, με βαρύτατες επιπτώσεις για ολόκληρη την οικονομία.

Ας μην κάνουμε καν λόγο, δε, για το ανθρώπινο κόστος που θα οδηγούσε σε αυτή την ανάγκη…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v