Η αθέατη πληγή της καραντίνας

Μπορεί η έως τώρα αποκλιμάκωση της πανδημίας να διευκόλυνε την επιστροφή δημοσίων υπαλλήλων -ακόμη κι από τις ευπαθείς ομάδες- στην εργασία τους, όμως άλλοι ήσαν οι λόγοι που την επέβαλαν. Ήταν αδύνατον, δε, να αγνοηθούν.

Η αθέατη πληγή της καραντίνας

 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η μεγάλη συζήτηση για το ισοζύγιο μεταξύ του οφέλους των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και της οικονομικής ή άλλης ζημίας που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του lockdown βρίσκει καθημερινά απαντήσεις στη χώρα μας. Δεν είναι, δε, πάντα ευχάριστες.

Από τους απόλυτους ή τους σχετικούς ως προς τον πληθυσμό αριθμούς των κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας και τα εύσημα που εξασφάλισε η χώρα μας διεθνώς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία, έως την οικονομική ζημία που υπέστη κάθε νοικοκυριό αλλά και συνολικά η χώρα εξαιτίας της Covid-19, η συζήτηση, επί της ουσίας, αφορά ζητήματα φυσικής και οικονομικής επιβίωσης.

Υπάρχει, όμως, και ένα, αν όχι κρυφό, τουλάχιστον εν μέρει αθέατο «βάρος», που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ως απότοκο των -ενδεχομένως αναπόφευκτων- πρακτικών που ακολούθησε κατά την προηγούμενη τετράμηνη - πεντάμηνη περίοδο.

Επί της λειτουργίας ενός ήδη δυσκίνητου δημόσιου τομέα και ενός ακόμη βραδύτερου συστήματος απονομής δικαιοσύνης προστέθηκε ένας τερατώδης εργασιακός όγκος, η διεκπεραίωση του οποίου θα διαρκέσει επί μακρόν και θα δυσχεράνει, κατ’ αντιστοιχία, την καθημερινότητα των πολιτών κατά το διάστημα αυτό.

Πέραν του προφανούς επιπρόσθετου όγκου δουλειάς τον οποίο καλείται να διεκπεραιώσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων, χαρακτηριστική είναι η τερατώδης καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση συντάξεων και εφάπαξ, αλλά και συνολικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Όπως επισημαίνει η συνάδελφος Ρ. Σαλούρου σε σχετικό δημοσίευμα, «σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 250.000, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια», καθιστώντας έτσι σαφές ότι σε ένα ήδη «δυσκίνητο» σύστημα προστέθηκε ένα σημαντικό επιπλέον βάρος από την πολιτική «τα μολύβια κάτω», η οποία ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Όπως σημειώνεται, πέραν των λοιπών επιπτώσεών του, το συγκεκριμένο γεγονός αναμένεται να αποτελέσει και «αγκάθι» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης.

Αντίστοιχα, πρόβλημα εξακολουθεί να παρατηρείται με τη λειτουργία του συστήματος Taxisnet, με τους φορολογουμένους να διαπιστώνουν ότι αν και έκαναν τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουν, οι αντίστοιχες οφειλές τους δεν έχουν «σβήσει» από το σύστημα, αλλά αντίθετα τους έχουν χρεωθεί και προσαυξήσεις.

Μολονότι η ΑΑΔΕ απέδωσε αυτήν την «αρρυθμία» στις παρενέργειες της πανδημίας και ειδικότερα στις εκπτώσεις 25% που προβλέφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στην εμπρόθεσμη πληρωμή διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων και στην ανάγκη υπολογισμού τους, καλά γνωρίζοντες κύκλοι συνδέουν το πρόβλημα με την απουσία  από την εργασία σημαντικού αριθμού υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο τη διακρίβωση των σχετικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι η πλήρης επιστροφή του προσωπικού των Δ.Ο.Υ. θα άρει το σχετικό πρόβλημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται απολύτως κατανοητή η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, στις 30/06/2020, βάσει της οποίας επέστρεψαν εσπευσμένως -μόλις την επομένη, 01/07/2020-, στην εργασία τους χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες «ομάδες αυξημένου κινδύνου», αν και τούτο διευκολύνθηκε και από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Έτσι, λοιπόν, μπορεί στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων η χώρα μας να έκανε άλματα ως προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με το περίφημο Gov.gr, ο κατάλογος των υπηρεσιών του οποίου συνεχώς διευρύνεται ή με την αύξηση των δυνατοτήτων διεκπεραίωσης φορολογικών εργασιών που προσφέρει το taxisnet προς πολίτες και επιχειρήσεις, όμως έφτασε η ώρα να ξαναμπεί σε λειτουργία το ελληνικό δημόσιο και οι υπάλληλοί του.

Ήσαν, εξάλλου, οι μόνοι οι οποίοι -κατά τεκμήριο-  δεν συνάντησαν προβλήματα μισθοδοσίας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Το τι έγινε στον ιδιωτικό τομέα αφορά μία... άλλη συζήτηση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v