Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι οι φόροι… ηλίθιε!

Όταν ο ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, παρά τα αναγκαστικά μέτρα αλλά και τις ρυθμίσεις, κάτι σίγουρα πάει στραβά. Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και την κοινή λογική, είναι η υπερφορολόγηση.

Είναι οι φόροι… ηλίθιε!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το 1992, ο Τζέιμς Κάρβιλ, στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, τη φράση «είναι η οικονομία, ηλίθιε».

Η φράση αυτή και το μήνυμα που περιείχε σε μία περίοδο οικονομικών αναταράξεων για την Αμερική εκτιμάται ευρέως ότι βοήθησε τον Κλίντον να κερδίσει τις εκλογές, έναντι του τότε αντιπάλου του Τζορτζ Μπους.

Σήμερα, μετά από μία μακρά περίοδο υπερφορολόγησης, το πρώτο ζητούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η μείωση των φόρων.

Τουλάχιστον, αυτό μάς λένε τόσο η Επιτροπή σοφών υπό τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη όσο και ο ΟΟΣΑ, με την τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα. Αμφότεροι θεωρούν τη μείωση των φόρων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών ως το πρώτο ζητούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Εάν ο λόγος τους δεν πείθει ως προς αυτό, αρκεί να δούμε, έστω προς στιγμή, το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ, και το γεγονός, βάσει στοιχείων ΑΑΔΕ μηνός Μαρτίου, ότι σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, δε, ότι μεταξύ των 11 παρεμβάσεων που προτείνει με την ενδιάμεση έκθεσή της η επιτροπή Πισσαρίδη, την οποία παρέδωσε πρόσφατα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτει ως πρώτη, την ανάγκη μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, απαιτείται μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία, με μείωση συντελεστών μετά τα πρώτα κλιμάκια (ενδεικτικά, απάλειψη «εισφοράς αλληλεγγύης», ενίσχυση διαφάνειας στις συναλλαγές με θετικά στοχευμένα κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, ενοποίηση και μετακίνηση φόρων ακινήτων σε τοπικό επίπεδο και επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό επιχειρήσεων).

Αντίστοιχα, ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μόλις χθες, προτείνει, ως πρώτο μέτρο, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ούτως ώστε να ξεκινήσει και πάλι η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Δίχως αμφιβολία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει εξακολουθητικά να υποβληθεί η οικονομία της χώρας είναι πολλές και εκτείνονται από τη δημόσια διοίκηση έως τις αγορές και τη δικαιοσύνη.

Όμως τόσο η… κοινή λογική όσο και οι ειδικοί, με χαρακτηριστικότερο τον ΟΟΣΑ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες και ειδικότερα την τελευταία αλλά και την Επιτροπή σοφών υπό τον φίλτατο Πισσαρίδη, υποστηρίζουν ότι όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων προηγείται εκείνη της μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού φορτίου.

Δεν είναι οι μόνοι, δε. Επί σειρά ετών το ίδιο υποστήριζε και το ΔΝΤ, επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης των συντελεστών αλλά και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ως απάντηση, σειρά μνημονιακών κυβερνήσεων, κάθε χρώματος, επέλεγε την οδό της αύξησης της φορολογίας αλλά και της εξαίρεσης συγκεκριμένων οικονομικών ομάδων από την… προσήκουσα φορολόγηση, όπως αυτή των αγροτών, στο πλαίσιο των όποιων πελατειακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων τους.

Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι, περίπου ένας στους δύο, εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές έναντι του δημοσίου ενώ η οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει. Ήρθε και ο κορωνοϊός…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v