Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα δεν είναι μόνον οι δαπάνες

Η Κομισιόν άνοιξε χθες «παράθυρο» για ακόμη μία χρονιά χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής το 2022, αλλά είπε και μία μεγάλη αλήθεια. Καταλυτικής σημασίας, δε, για το μέλλον της χώρας μας. Ας την ακούσουμε…

Αμυνα δεν είναι μόνον οι δαπάνες

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν της σαφούς προειδοποίησης για τους κινδύνους που συνοδεύουν μία πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης την οποία παρέχουν σήμερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφή χθες ακόμη μία μεγάλη αλήθεια.

Τα κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 312,5 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και έως 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων, θα πιάσουν τόπο μόνο εάν προστεθούν στα υφιστάμενα επίπεδα δημόσιων επενδύσεων του κάθε κράτους-μέλους.

Με άλλα λόγια, εκτός από το παράθυρο που άνοιξε χθες η Κομισιόν στην παράταση της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής» από τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2022,  προειδοποίησε και ως προς το ενδεχόμενο να χαθεί η τερατωδώς πολύτιμη ευκαιρία ουσιαστικής ανάκαμψης που προσφέρεται σε κάθε κράτος-μέλος μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης, εάν δεν υπάρξουν φρέσκες επιπρόσθετες επενδύσεις από τα κονδύλιά του.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα μας; Ότι για πρώτη φορά από την ένταξή της στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ) έως σήμερα, η Ελλάδα καλείται να χειριστεί κονδύλια αθροιστικού ύψους έως και 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και έως 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια), έχοντας, αφενός, τη γνωστική επάρκεια και αφετέρου, το απαραίτητο σχέδιο (Πισσαρίδη κ.α.), ώστε τα κονδύλια που θα λάβει να μην έχουν την τύχη του πακτωλού κοινοτικού χρήματος το οποίο εισέρρευσε στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Μία ευκαιρία, με άλλα λόγια, να ανακτήσει την παραγωγική της βάση και να αναβαθμίσει ουσιαστικά την πλουτοπαραγωγική της ικανότητα, μειώνοντας κατ' αντιστοιχία την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που ανοίγεται ένα παράθυρο για την επέκταση των δημοσιονομικών δαπανών (και άρα δυνητικής αύξησης του χρέους της χώρας) έως το 2022, δίδεται και η ευκαιρία εδραίωσης μίας νέας παραγωγικής βάσης.

Πρόκειται για παραμέτρους καταλυτικής σημασίας, όχι μόνο για την πορεία του τόπου την επόμενη ημέρα της πανδημίας αλλά κυριότερα για τη μελλοντική υπόστασή του, υπό το φως των εθνικών απειλών που αντιμετωπίζει.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει μία λαμπρή ευκαιρία ανασυγκρότησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με κύριο στόχο την εξασφάλιση, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, αμυντικής αυτάρκειας και απεξάρτησης από τις ανάγκες δαπανών στο εξωτερικό για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού.

Η απαξιωτική επισήμανση ότι «δεν φτάνουν», που διετύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών που πραγματοποιεί η χώρα μας, (αεροσκάφη Ραφάλ, φρεγάτες, κ.ά.), εμπεριέχει μία προφανή αλήθεια. Στερούμαστε εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αν όχι στον βαθμό που την έχει αναπτύξει η γείτονα, τουλάχιστον για την κάλυψη ενός μέρους των εξοπλιστικών αναγκών μας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανοίγει τον δρόμο για την απόκτησή της. Είτε μέσω πρωτοβουλίας του ίδιου του κράτους και της αναβάθμισης υφιστάμενων δομών, είτε μέσω του ιδιωτικού τομέα προς τον οποίο θα πρέπει να παρασχεθούν τα απαραίτητα κίνητρα, είτε από κοινού, η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να στηθεί εκ νέου.

Ευλόγως, δε, εάν χαραμίσουμε και αυτή την ευκαιρία…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v