Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μάθημα της Καλύμνου

Ας μην υπερβούμε αμέριμνοι όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην Κάλυμνο. Το παράδειγμά της στέκει ως «τροφή για σκέψη» αλλά και ως κάλεσμα για προσοχή, αναφορικά με τη στάση μας έναντι της πανδημίας.

Το μάθημα της Καλύμνου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καθώς προσεγγίζουμε ολοένα και ταχύτερα προς την άρση όσων περιορισμών ακόμη απομένουν και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα ήταν απολύτως χρήσιμο να στρέψουμε τη ματιά μας σε όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο όμορφο και διάσημο νησί της Καλύμνου.

Ιδίως, δε, υπό το φως επιδημιολογικών δεδομένων όπως αυτών που είχαμε χθες για την επικράτεια, σύμφωνα με τα οποία, επί ενός -υψηλού- αριθμού τεστ, συνολικά άνω των 80.000, καταγράφηκε ο -επίσης υψηλός- αριθμός των 3.421 κρουσμάτων και υπήρξε βεβαίως και ο τραγικός απολογισμός ακόμη 83 θυμάτων της πανδημίας. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία απογραφή, δυστυχώς προ δεκαετίας, η Κάλυμνος αριθμεί 16.179 κατοίκους. Βάσει των επίσημων στοιχείων περί εμβολιασμών, συνολικά έχουν εμβολιαστεί στο συγκεκριμένο νησί 9.426 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 6.104 με την πρώτη δόση του εμβολίου, οι δε 3.322 με αμφότερες. Με άλλα λόγια, ποσοστό άνω του 50% του πληθυσμού του νησιού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και άρα η Κάλυμνος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση αυτού του περίφημου «τείχους ανοσίας» και άρα της συνολικής επιστροφής της σε καθεστώς κανονικότητας.

Φευ, ωστόσο, από χθες το νησί βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε καθεστώς σκληρού lockdown, καθώς τα τελευταία επιδημιολογικά του δεδομένα και βεβαίως το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία υπερέβη τους 12 οδήγησαν τους ιθύνοντες της Πολιτικής Προστασίας στην εκ νέου επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Επαρχίας Καλύμνου, το απότοκο των ημερών του Πάσχα και συγκεκριμένα του τριημέρου 2-4 Μαΐου, ήταν συνολικά 106 κρούσματα της Covid-19 και ειδικά της Τρίτης του Πάσχα, τα 50.

Ως αιτία της αύξησης των κρουσμάτων προτάσσουν τοπικές μαρτυρίες, μία σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένων των συναθροίσεων σε εκκλησίες αλλά κυριότερα ότι πολλοί «δεν πρόσεξαν» και δεν επέδειξαν την προσήκουσα ευθύνη.

Έτσι, λοιπόν, όση ευφορία κι αν δημιουργεί η άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επιστροφή της χώρας μας σε καθεστώς κανονικότητας, είναι απολύτως χρήσιμο να θυμόμαστε ότι όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν, εάν δεν προσέξουμε. Ακριβώς όπως ανατράπηκαν -κατά τρόπο θεαματικό δε- σε ένα τουριστικό νησί όπως η Κάλυμνος, η οποία από χθες έως και τουλάχιστον τις 10 Μαΐου, δηλαδή μόλις 5 ημέρες πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα του τουρισμού, θα είναι σε lockdown.

Το φαινόμενο, δε, δεν αφορά μόνον τα στενά όρια του συγκεκριμένου νησιού. Συντελεί στη δημιουργία εντυπώσεων συνολικά για τη χώρα και ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εκτός της βρετανικής «πράσινης λίστας», συμμετοχή στην οποία απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Η.Β.

Για μία χώρα όπως η δική μας, το διακύβευμα είναι διττό. Είναι πρωτίστως ανθρώπινο αλλά είναι σαφώς και οικονομικό. Η επικείμενη πλήρης επαναλειτουργία της οικονομικής ζωής του τόπου θα σημάνει και τον τερματισμό των ποικίλων μέτρων στήριξης. Εάν η τουριστική βιομηχανία δεν αποδώσει αξιόλογα έσοδα, οι επιπτώσεις θα είναι σαφείς τόσο για την ευρύτερη οικονομία όσο και για τον προϋπολογισμό, οδηγώντας έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη και στην ανατροπή  δρομολογημένων μειώσεων φόρων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι οδεύουμε σε περίπου «αναγκαστικό» άνοιγμα της αγοράς ενώ ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί η παράμετρος του Πάσχα στην πορεία της πανδημίας αποτελεί ένα σαφές ρίσκο, όπως θα είναι βεβαίως και συνολικά η υπόθεση της επιστροφής στην κανονικότητα, εάν δεν… προσέξουμε!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v