Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη καταστροφή, μεγάλο πρόγραμμα!

Το πρόγραμμα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ και αφορά την πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές. Θα αρχίσει όμως να «τρέχει» από τον Οκτώβριο και βεβαίως, αφού ήδη έγινε η μεγαλύτερη από πλευράς καμένης δασικής έκτασης πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Αυτή στα Γεράνεια Όρη.

Μεγάλη καταστροφή, μεγάλο πρόγραμμα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε συνολικά έκταση 71.000 στρεμμάτων γης, εκ των οποίων οι 52.000 στρέμματα αποτελούνταν από παρθένο δάσος, σύμφωνα με ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που είδε το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την πλέον καταστροφική, από πλευράς μεγέθους καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί; Θα μπορούσαν να είχαν γίνει έργα πρόληψης, ώστε να μετριαστεί το κακό; Ήταν αναπότρεπτο να λάβει την έκταση που τελικώς έλαβε; Όλα αυτά τα ερωτήματα, όσο εύλογα κι αν ηχούν, διατυπώνονται αφού έχει γίνει το κακό. Ακόμη χειρότερα, δε, συνοδεύονται από διαπιστώσεις των «αρμοδίων» ως προς το τι δεν έγινε -και άρα μέλλει να πραγματοποιηθεί- ενώ βρισκόμαστε ήδη εδώ και ένα μήνα εντός της λεγόμενης «αντιπυρικής περιόδου».

Είναι, ίσως, ιδιαιτέρως «θεάρεστο» το γεγονός ότι ακούσαμε από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της σύσκεψης της 24ης Μαΐου για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, ότι η Αττική θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης, αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, όμως είναι εντελώς αποκαρδιωτική η ευθεία παραδοχή περί της αμέλειας που έχει επιδειχθεί εκ μέρους των αρμόδιων αρχών -όποιες κι αν είναι αυτές- ως προς την απουσία των αναγκαίων προληπτικών έργων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνητική ζημία από αυτές τις πυρκαγιές.

«Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων, τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί», είπε ο πρωθυπουργός ενώ έχει ήδη κυλήσει περίπου ένα τρίμηνο από την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική στα μέσα Φεβρουαρίου και άφησε πίσω της χιλιάδες πεσμένους κορμούς και κλαδιά δένδρων.

Υπ’ αυτό το φως, αν και η απόφαση της Πολιτείας να αρχίσει -έστω και τώρα- τις εργασίες καθαρισμού και αποκομιδής αυτής της εύφλεκτης ύλης από 18 περιοχές σε 11 δήμους είναι προφανώς προς την απολύτως σωστή κατεύθυνση, σημειώνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση και αφού έχει ήδη καταγραφεί η μεγαλύτερη από πλευράς καμένης δασικής έκτασης πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Αντιστοίχως, το -όντως πρωτοφανές για εργασίες προληπτικού χαρακτήρα- πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε μόλις το προηγούμενο Σάββατο, 29 τρέχοντος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αντικείμενο την πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές, θα αφορά την επομένη πενταετία και θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Οκτώβριο, δηλαδή στο τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε ήδη από την 1η Μαΐου.

Οι ελλείψεις, δε, δεν τελειώνουν εκεί. Η ανάπτυξη του συνόλου των αεροπορικών πυροσβεστικών μέσων που ενοικιάζει η χώρα μας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 10 Ιουνίου ή, με άλλα λόγια, 40 ημέρες αφού η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Φίλτατοι, ας μην το κουράζουμε το ζήτημα.

Μολονότι έχουν υπάρξει βήματα προόδου, το κακό μάς έπιασε στον ύπνο για ακόμη μία φορά και οδήγησε σε βαρύ κόστος. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχει ίσως κάποιο όφελος. Μπορεί μέσω των αλλεπάλληλων συσκέψεων και κόντρα συσκέψεων, να μάθουν τελικά να μιλούν μεταξύ τους οι Δήμοι, η Περιφέρεια και η κεντρική διοίκηση, μπας και πάνε τα πράγματα καλύτερα στο μέλλον… υπό το φως και των κινδύνων που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v