Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μητσοτάκης, η ιστορία και το σήμερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία όντως ιστορική ομιλία, αξιοποίησε χθες ως όπλο την ιστορία και τράβηξε «κόκκινες γραμμές» έναντι του αναθεωρητισμού και μάλιστα από την «καρδιά» της Δύσης, το Κογκρέσο. Τα λόγια του, είναι βέβαιον, θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Ο Μητσοτάκης, η ιστορία και το σήμερα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, υπήρξε ιστορική. Όχι επειδή το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι ήταν ιστορική ή επειδή όντως ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον αυτών των δύο σωμάτων και μάλιστα σε μία στιγμή κατά την οποία δοκιμάζεται η υφήλιος.

Κυριότερα, η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο υπήρξε ιστορική διότι ήταν η πρώτη φορά που τραβήχτηκε μία τόσο ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και ειδικά σε ό,τι αφορά στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, ακόμη κι αν το όνομα της Τουρκίας ουδέποτε εκστομίστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού. Πρόκειται, δε, για λόγια που είναι βέβαιον ότι θα δοκιμαστούν στην πράξη. Στιγμή κατά την οποία θα δοκιμαστεί, κατά πάσα βεβαιότητα, και η εμπιστοσύνη που επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός να σφυρηλατήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της, όμως μόνον ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, σε μία σαφή αναφορά, πρώτον, στο τουρκικό αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού αεροσκαφών F16 και δεύτερον, στο ενδεχόμενο ελληνο-τουρκικής σύρραξης στο Αιγαίο ή στην Αν. Μεσόγειο.

Αξιοποιώντας την ιστορία και τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας που κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός στην υφήλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του αμερικανικού λαού σε ένα ταξίδι στον χρόνο, από την αρχαιότητα έως σήμερα, καταδεικνύοντας τους πολυποίκιλους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, όσο και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα και οι ΗΠΑ επέλεξαν, διαχρονικά, να είναι «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, στην Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια, δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας εμμέσως αλλά με περισσή σαφήνεια τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που επέλεξε η Τουρκία.

«… Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν... Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν. Κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο περιείχε, ευλόγως, αναφορές στην οικονομία, στην επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη, από το χείλος της οικονομικής καταστροφής, στη ριζική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και σε σειρά άλλων τινών, που «καίνε» και τους φίλους μας πέραν του Ατλαντικού, όπως ο λαϊκισμός και τα fake news. Οι ιστορικοί του μέλλοντος, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα τη μνημονεύουν για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός παρότρυνε τους Αμερικανούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εφόσον οι στιγμές το απαιτήσουν. Δίχως ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v