Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύννεφα πάνω από το οικογενειακό τραπέζι

Ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο και τι σημαίνει για το οικογενειακό τραπέζι, αν όχι νέα «σύννεφα»;

Νέα σύννεφα πάνω από το οικογενειακό τραπέζι

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην οικονομία είθισται να καταφεύγουμε σε πρόδρομους δείκτες για την πρόβλεψη μεγεθών όπως ο πληθωρισμός, ιδίως εάν αυτός θεωρείται ως “εισαγόμενος”. Ειδικά για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός), υπάρχουν δύο καίριας σημασίας πρόδρομοι δείκτες: Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία και ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος έχει δύο βασικά σκέλη, με το μεν ένα να καταγράφει τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και το δε έτερο στην εξωτερική αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Ιούνιο παρουσίασε μείωση 11,7% έναντι αύξησης 39,9% που είχε σημειώσει τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στην βιομηχανία τον Μάιο (τελευταίος μήνας δημοσιευμένων στοιχείων) παρουσίασε μείωση 20,8% έναντι αύξησης 37,7% που είχε σημειώσει την αντίστοιχη περίοδο προ έτους.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων θα ήταν αναμενόμενη η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού. Υπάρχουν ωστόσο και αναγνώσεις διαμέσου των γραμμών.

Αντίθετη πορεία στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 23,2%, τον Ιούνιο, κατέγραψε, εκ των συντελεστών του, το σκέλος που αφορά στην βιομηχανία τροφίμων, το οποίο αυξήθηκε κατά 14,2%. Επίσης αντίθετα στην μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 20,8%, τον μήνα Μάιο, πορεύτηκαν οι τιμές του συντελεστή “Βιομηχανία τροφίμων” που αυξήθηκαν κατά 6,2%.

Υπό το φως αυτών των ενδείξεων, μολονότι η πορεία του πληθωρισμού εμφανίζεται να βαίνει αποκλιμακούμενη, εκείνη των τιμών στα τρόφιμα και δη στα εισαγόμενα, παραμένει ανοδική. Γεγονός το οποίο εμφανίζεται να συνάδει και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, όπως αυτές καταγράφονται από τον σχετικό δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,3% τον Ιούλιο.

Ακόμη όμως κι αν “κλείσουμε τα μάτια” σε κάθε είδους δείκτη τιμών, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που προϊδεάζουν σε ό,τι αφορά στην πορεία τιμών στον κλάδο των τροφίμων κατά το επόμενο διάστημα.

Πρώτον, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δεύτερον, η απαγόρευση ορισμένων εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία, η οποία είναι κορυφαία εξαγωγέας ρυζιού και τρίτον, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ελαιολάδου, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην παγκόσμια παραγωγή του. Ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, Ισπανία και Ιταλία σημειώνουν σημαντική μείωση παραγωγής ενώ η Τουρκία έφθασε μέχρις του σημείου να απαγορεύσει τις εξαγωγές του χύμα ελαιολάδου.

Πρόκειται, ευλόγως, για φαινόμενα τα οποία, - εφόσον συνεχιστούν - αναμένεται να επιδράσουν στις τιμές και άλλων ειδών διατροφής, ιδίως υπό το φως της σημασίας που διαδραματίζουν τα σιτηρά στην διατροφική αλυσίδα.

Υπό το φως όλων αυτών, με καίρια διατροφικά προϊόντα να καταγράφουν αύξηση τιμής παγκοσμίως και με τους οιωνούς να είναι αρνητικοί για το επόμενο διάστημα, τι είδους επίδραση θα μπορούσε να έχει η – απολύτως θεάρεστη κατά τα λοιπά – έκκληση που απηύθυνε χθες ο φίλτατος κ. Κ. Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, προς τα σούπερ μάρκετ, για συγκράτηση τιμών;

Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο. Είναι βέβαιον ότι μαζί με αυτήν θα αποστείλει και σειρά μηνυμάτων σε πολλούς αποδέκτες, της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης, τα οποία δεν θα είναι δυνατόν να αγνοηθούν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v