Καυτές εξελίξεις προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Με ακροατήριο τόσο εντός των τειχών της ΝΔ όσο και στα δεξιά της, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί σήμερα πηγή ανησυχιών για το κυβερνών κόμμα. Σημείο-κλειδί, ο ισχύων εκλογικός νόμος και το πλαφόν του 25% για το μπόνους εδρών.

Καυτές εξελίξεις προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ερωτηθείς κατ’ ιδίαν, στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης επετειακού χαρακτήρα, κατά πόσον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα εκ μέρους του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαριτολόγησε: «Ένα άρθρο έγραψα και βγήκε ότι θα κάνω… 100 κόμματα», είπε αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πρόσφατης αρθρογραφίας του στα «Νέα».

Όσο διπλωματική κι αν ήταν η απάντησή του, όμως, δεν ήταν άρνηση και ό,τι δεν διαψεύδεται στην πολιτική… ισχύει. Ιδίως όταν έχουν προηγηθεί τόσες παρεμβάσεις κριτικής προς την παρούσα κυβέρνηση, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον πολιτικό «συνοδοιπόρο» του, επίσης πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, τον οποίο είχε προτείνει και για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και όταν έπονται και άλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρέμβαση που προανήγγειλε χθες η εφημερίδα «Εστία», με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Πολεμικό Μουσείο 2 με ομιλίες Καραμανλή - Σαμαρά», παραπέμποντας ευθέως στην προηγούμενη αντίστοιχη άσκηση κριτικής εκ μέρους των δύο πολιτικών ανδρών, επ’ ευκαιρία εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο.

Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον, ενδεχομένως για σειρά λόγων αλλά ειδικά για έναν, υπό το φως των μάλλον χαμηλών πτήσεων που συνεχίζει να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα: οι όποιες ψήφοι οδεύσουν προς έναν νέο πολιτικό σχηματισμό Σαμαρά θα είναι ψήφοι που θα στερηθεί η κυβερνώσα παράταξη. Γεγονός καίριας σημασίας, όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά της δεν υπερβαίνουν σημαντικά το επίπεδο του 25% στην πρόθεση ψήφου, επίπεδο μετά το οποίο ξεκινά το εκλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Έτσι, λοιπόν, όταν ποσοστό της τάξης του 20% κείται στα… δεξιά της ΝΔ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει αυξημένη απήχηση και όταν είναι συνάμα εύλογο πως ικανό τμήμα του ακροατηρίου του βρίσκεται εντός των τειχών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός νέου πολιτικού σχηματισμού εκ μέρους του δύναται να στερήσει την -ήδη μακρινή- πιθανότητα εξασφάλισης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ κατά τις επερχόμενες εκλογές.

Ακόμη και στην περίπτωση που αυτός ο σχηματισμός εξασφαλίσει ένα χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 4% και βεβαίως πολύ περισσότερο όσο αυξάνεται η απήχησή του στο εκλογικό σώμα, αναδεικνυόμενος, πιθανώς, σε ρυθμιστικό παράγοντα στη συγκρότηση κυβέρνησης.

Αυτό που είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η στάση που τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έναντι του «συναδέλφου» του, πρώην πρωθυπουργού, πλην αποπεμφθέντος από τη ΝΔ πολιτικού. Με όνομα που φέρει ειδικό βάρος στο πλαίσιο της παράταξης, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται τόσο ο ίδιος όσο και τα έντυπα που πρόσκεινται σε αυτόν, να παρακολουθεί κατά πόδας την κριτική Σαμαρά προς την κυβέρνηση, ιδίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αν και σε ηπιότερους τόνους. Πρόκειται, δε, για μία απόφαση με πρόδηλο συμβολισμό για την παράταξη της ΝΔ, της οποίας αμφότεροι ηγήθηκαν κατά το παρελθόν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, για την αποφυγή συνειρμών με την προ τριακονταετίας και πλέον αντίστοιχη δημιουργία κόμματος εκ μέρους του κ. Σαμαρά (Πολιτική Άνοιξη), η οποία οδήγησε στην πτώση της τότε κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη, σύμβουλοί του φέρονται να προτείνουν να μη συγκαταλέγονται -σε τυχόν ίδρυση κόμματος εκ μέρους του- εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ.

Τουλάχιστον, προ των εκλογών...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο