Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Δώστε «παντεσπάνι» στον λαό....

Αν η αγορά δεν σας «βγαίνει», αν η αγορά δεν φτουράει, παρά μόνον σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή, φτιάξτε την. Κάντε την πρώτα απ' όλα αγορά και μετά θα γίνει και αγορά για όλους...

Σοφοκλέους: Δώστε «παντεσπάνι» στον λαό....
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο καλός ο «μπαχτσές» έχει απ' όλα τα φρούτα. Και από τούτα και από κείνα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, το τραβούν τα διαλεχτά.

Έτσι, σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή, όπου σχεδόν τα πάντα κινούνταν με υπερβολικούς ρυθμούς, όλα ήσαν διαυγέστερα. Διά της υπερβολής.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και ο φίλτατος Αθανάσιος τα παραθέτει στο σχόλιό του. Όπου υπάρχει «βάθος», υπάρχει και συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Προφανώς και η πλειονότητα των πράξεων και του όγκου έγινε στα βαριά και μάλιστα στα τραπεζικά χαρτιά. Γι' αυτά δεν υπάρχει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο;

Είδατε ποτέ καμία συγκλονιστική τοποθέτηση ξένου ή ακόμη και ντόπιου θεσμικού σε χαρτί από το οποίο δεν μπορούσε να «βγει»... όταν και όποτε ήθελε; (Εκτός και αν «την πήγαινε αλλού τη δουλειά»...).

Ο «σοβαρός», βραχυπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος επενδυτής θα «μπει» μόνον στα χαρτιά από τα οποία μπορεί να βγει ευχερώς και με την -κατά το δυνατόν- μικρότερη ζημιά, κατά τη διαδικασία «εξόδου».

Τι να το κάνει το +5% ή το +7% ο θεσμικός εάν το χαρτί τρώει «χώμα» με την πρώτη πώληση; Απλώς για να γράφει «εικονικές» υπεραξίες χαρτοφυλακίου; Και όταν έρθει το εξάμηνο ή κλείσει τη χρήση, τι υπεραξίες θα «γράψει»; Τι «γυρίσματα» θα κάνει;

Το «έργο» το έχουμε δει δεκάδες φορές. Εάν δεν αποκτήσει η αγορά βάθος, δεν πάει πουθενά. Και για να μη γινόμαστε μονότονοι, διατυπώνουμε και μία πρόταση.

Όλοι «κόπτονται» για τα Βαλκάνια. Και να σου οι επιχειρήσεις εδώ και να σου οι τράπεζες εκεί και ούτω καθ’ εξής. Ε, αφού έχουν έτσι τα πράγματα, φέρτε τα Βαλκάνια εδώ. Μην κουράζεστε να τρέχετε εσείς στη γειτονιά μας.

Θέλει «βάθος» η αγορά για να λειτουργήσει και δεν έχει αρκετές ελληνικές εταιρίες; Δώστε της καλές ρουμανικές ή βουλγαρικές εταιρίες. Κοινοτικές χώρες δεν είναι κι αυτές;

Αλλά μην το κάνετε όπως στο παρελθόν. Υπεροπτικά και με μπλαζέ «πιστοποιητικά» του ΧΚΘ. Κάντε το κανονικά και με τους κανόνες της αγοράς. Όπως και με τα δικά μας παιδιά...

Ζητήστε τους να εκδίδουν αποτελέσματα με ΔΛΠ, όπως και οι εγχώριες εισηγμένες, και «ανοίξτε τις πόρτες».

Τι θέλει η αγορά; Υψηλή κεφαλαιοποίηση; Δώστε της υψηλή κεφαλαιοποίηση. Θεσπίστε κανόνες, ίδιους για όλους, που να λένε: Εσύ με αυτήν την κεφαλαιοποίηση εκεί, εσύ με την άλλη αλλού. Και αφήστε την αγορά να κρίνει από μόνη της τις αποτιμήσεις.

Με λίγα λόγια, αν η αγορά δεν σας «βγαίνει», αν η αγορά δεν φτουράει, παρά μόνον σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή, φτιάξτε την αγορά. Κάντε την πρώτα απ' όλα αγορά και μετά θα γίνει και αγορά για όλους.

Και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ιδιώτες και για να υπάρχει και αύριο...

Διότι τώρα... Αν πιστεύετε ότι με μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή ήρθαμε «ίσα βάρκα ίσα νερά...», απατάσθε.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v