Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ερωτήματα και απαντήσεις

Απαντήσεις στα «αναπάντητα ερωτήματα» της Σοφοκλέους, που επικαλείται ο φίλτατος και καλός γνώστης της αγοράς Αθανάσιος σε χθεσινό σχόλιό του, ίσως βρεθούν σε τρία στοιχεία από τη χθεσινή ειδησεογραφία.

Σοφοκλέους: Ερωτήματα και απαντήσεις
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Απαντήσεις στα «αναπάντητα ερωτήματα» της Σοφοκλέους, που επικαλείται ο φίλτατος και καλός γνώστης της αγοράς Αθανάσιος σε χθεσινό σχόλιό του, ίσως βρεθούν σε τρία στοιχεία από τη χθεσινή ειδησεογραφία.

Στοιχείο πρώτο, η δήλωση -προαναγγελία;- του μέλους της FED και επικεφαλής της Bank of Philadelphia, κ. C. Plosser, ότι «τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σύντομα», στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Στοιχείο δεύτερο, η κατακόρυφη αύξηση κατά 45% που σημείωσε το α΄ εξάμηνο τρέχοντος έτους, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ο αριθμός των εμπορικών επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία στις ΗΠΑ.

Στοιχείο τρίτο, η βουτιά κατά περίπου 9% που σημείωσε χθες η μετοχή της εταιρίας πιστωτικών καρτών American Express, μετά την ανακοίνωση -δυσμενέστερων του αναμενομένου- αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, στα 653 εκατ. δολ. έναντι 1,057 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τι ακριβώς μας λένε αυτά τα στοιχεία;

Ότι η κεντρική τράπεζα μίας χώρας που ήδη υποφέρει από οικονομική ύφεση, και της οποίας οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, προσανατολίζεται να αυξήσει το κόστος του χρήματος, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, στην ίδια οικονομία, η οποία μαστίζεται από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, «βαρβάτες» εταιρίες πιστωτικών καρτών, όπως η American Express, γνωρίζουν δραματική μείωση κερδοφορίας και στέκουν πλέον αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ακόμη και ζημιών, σε περίπτωση που τμήμα της πελατειακής βάσης τους βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, εξαιτίας και της -πιθανής- αύξησης των εκεί επιτοκίων…

Εάν τα ερωτήματα που επικαλεστήκαμε κατά την εισαγωγή για την πορεία της Σοφοκλέους (η οποία συναρτάται σε βαθμό περίπου απόλυτο με εκείνον της Wall Street) δεν έχουν απαντηθεί από τα παραπάνω στοιχεία, ίσως απαντηθούν από την παρακάτω εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Citigroup, κ. Win Bischoff, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να υποχωρούν στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία κατά την επόμενη διετία και οι αγορές παγκοσμίως θα παραμείνουν ασταθείς για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει καλύτερη απάντηση;

Τώρα, βέβαια, εάν εδώ στην Ελλάδα η μόνη «απάντηση» που έχουμε στην υπόθεση πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση είναι η χθεσινή επιστολή του φίλτατου κ. Α. Πιλάβιου, με την οποία ζητείται η δημοσιοποίηση των στοιχείων αγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες μετά τη λήξη της συνεδρίασης ή το αργότερο την επομένη, τότε σίγουρα προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα.

Μόνον που δεν αφορούν στην αγορά, αλλά σε αυτούς που κρατούν τα ηνία της…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v