Ο δαίμονας Aζαζέλ και πώς να τον εξορκίσετε...

Πόσο χρήσιμοι είναι οι μετά Χριστόν προφήτες; Μπους και Σαρκοζί εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, ιδίως όταν μιλούν για τα hedge funds και τους φορολογικούς παραδείσους...

Ο δαίμονας Aζαζέλ και πώς να τον εξορκίσετε...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Tην Hμέρα του Eξιλασμού -ημέρα αργίας και αυστηρής νηστείας- ο αρχιερέας πρόσφερε εξαγνιστική θυσία υπέρ εαυτού, του οίκου του και του ιερατείου και ράντιζε με το αίμα των θυμάτων την Kιβωτό της Διαθήκης επτάκις.

Έπειτα, έθετε τις παλάμες του επί ενός τράγου, στον οποίο φόρτωνε τις αμαρτίες του λαού. Στη συνέχεια έστελναν το ζώο στην έρημο, όπου κυριαρχεί ο δαίμονας Aζαζέλ.

Aυτός είναι ο "αποδιοπομπαίος τράγος", σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Στις ημέρες μας μπορείτε να τον αποκαλείτε και hedge fund.

Η πρακτική του να επιρρίπτεις σε κάποιον τρίτο την ευθύνη για τις δικές σου πράξεις, αναζητώντας έτσι τον εξαγνισμό, όπως προκύπτει και από το εβραϊκό "Yom Kippur", δεν είναι εφεύρημα των ημερών μας.

Είναι παλαιά πλήν πάντα "χρήσιμη" μέθοδος και ασφαλώς στις μέρες μας της μόδας!

Η -από κοινού- διαπίστωση Μπους - Σαρκοζί, χθες Κυριακή, ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των hedge funds και των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, πως χρειάζονται όρια στις αμοιβές των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η ύπαρξη των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων, είναι ασφαλώς θετική.

Σημειώνεται, ωστόσο, εκ των υστέρων. Αφού η κρίση έχει κορυφωθεί. Αφού έχει γίνει το κακό.

Οι μετά Χριστόν προφήτες ελάχιστα χρήσιμοι είναι.

Πόσο μάλλον όταν έχουν τραβήξει πρώτα το χαλί κάτω από τα πόδια εκείνων που καταγγέλλουν ως υπευθύνους, απαγορεύοντας το short selling και αναγκάζοντας έτσι τα hedge funds να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις θέσεων, πουλώντας όσο-όσο ώστε να αποκτήσουν επαρκή ρευστότητα για την κάλυψη απαιτήσεων των πελατών τους...

Διαδικασία που ελλοχεύει βεβαίως και τον κίνδυνο να καταστούν μία ακόμη αιτία για την περαιτέρω διέυρυνση της κρίσης...

Πού ακριβώς ήταν τόσα χρόνια οι κ. Μπους και Σαρκοζί; Όταν τα hedge funds κατέγραφαν υψηλές αποδόσεις, σημαντικά καλύτερες άλλων επενδυτικών οργανισμών, ήταν "καλά";

Τότε δεν υπήρχε η ανάγκη να το ξαναδούμε το θέμα;

Έως τώρα δεν υπήρχε ζήτημα με τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ή τους φορολογικούς παραδείσους;

Η διαφάνεια στη λειτουργία των αγορών προφανώς αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο.

Όπως ζητούμενη -κατά τα φαινόμενα- παραμένει και η ανάγκη μετάθεσης ευθυνών...

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v