Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίων εν όψει

Προς νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων εμφανίζονται να βαίνουν ευρωζώνη, Βρετανία και ΗΠΑ, με στόχο την αναχαίτιση των υφεσιακών τάσεων και την αναζωπύρωση των οικονομιών τους.

Νέα μείωση επιτοκίων εν όψει
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού «δανεισμένους».

Προς νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων εμφανίζονται να βαίνουν ευρωζώνη, Βρετανία και ΗΠΑ, με στόχο την αναχαίτιση των υφεσιακών τάσεων και την αναζωπύρωση των οικονομιών τους.

Κλονισμένη από τη χειρότερη τραπεζική κρίση από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική οικονομία βρίσκεται πιθανότατα ήδη σε ύφεση, ομολόγησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ, μιλώντας χθες βράδυ στο Λιντς της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το «Marketwatch».

Οι επισημάνσεις του κ. Κινγκ αποτελούν σαφή ένδειξη περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων απο την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, καθώς, όπως είπε, η επιβράδυνση της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ή και χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κινγκ, πάντως, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «βαίνει καλώς» και η λειτουργία της πιστωτικής αγοράς σύντομα αναμένεται να σταθεροποιηθεί, ενώ και στο μέτωπο του πετρελαίου τα νέα είναι θετικά, με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών.

Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη η εκτίμηση ότι επίκειται και νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κυριαρχεί, γεγονός που οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα στην ευρωζώνη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη θα υποχωρήσουν νωρίτερα του αναμενομένου, υποστήριξε χθες το μέλος της εκτελεστικής επιτοπής της ΕΚΤ κ. Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Περάμο σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «La Voz de Galicia».

Η αναμενόμενη περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού αίρει τον κύριο ενδοιασμό του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, διοικητή της ΕΚΤ, ανοίγοντάς του την πόρτα για δεύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης, μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Μολονότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο επίπεδο του 3,75%, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται μείωσή του ακόμη και κατά 100 ή και 150 μονάδες βάσης, έως το τέλος του έτους.

Στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3% στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της FED θεωρείται περίπου βέβαιη, ενώ μόλις χθες η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 2,25%.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v