Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολύ "short selling" δεν κάνει καλό...

Άργησαν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το κατάλαβαν. Η SEC αποφάσισε χθες να… μονιμοποιήσει απαγόρευση που εξέπνεε στις 31 Ιουλίου, σχετικά με τη διενέργεια "ανοιχτών" πωλήσεων μετοχών, "αέρα".

Το πολύ short selling δεν κάνει καλό...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Άργησαν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, το κατάλαβαν. Το πολύ το short selling δεν κάνει καλό στις μετοχές…

Ο λόγος για τη χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), η οποία αποφάσισε να… μονιμοποιήσει απαγόρευση που εξέπνεε στις 31 Ιουλίου, σχετικά με τη διενέργεια "ανοιχτών" πωλήσεων μετοχών, δίχως να έχει υπάρξει προηγουμένως ο σχετικός δανεισμός τίτλων.

Με άλλα λόγια, πωλήσεων "αέρα".

Βάσει του νέου κανόνα (για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά), όσοι πραγματοποιούν πωλήσεις μετοχών θα πρέπει προηγουμένως είτε να τις έχουν αγοράσει είτε να τις έχουν δανειστεί.

Όπως ανακοινώθηκε, η SEC προωθεί και ρυθμίσεις αύξησης της διαφάνειας στις ανοιχτές πωλήσεις, γνωστοποιώντας στοιχεία όγκου και είδους συναλλαγών που σχετίζονται με το short selling.

Το λεγόμενο "naked short selling" , ήτοι η διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων δίχως τον προηγούμενο δανεισμό τίτλων, είχε κατηγορηθεί ευρέως ότι συνέβαλε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στη Wall Street, αυτή της Lehman Brothers Holdings Inc., πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008 περισσότερα από 32,8 εκατ. μετοχές της πάλαι ποτέ κολοσσιαίας επενδυτικής τράπεζας είχαν πωληθεί και δεν είχαν παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές για εκκαθάριση, εντός του προβλεπόμενου τριημέρου. Στις 15 Σεπτεμβρίου η τράπεζα κατέρρευσε, ενώ η τιμή της μετοχής της στο ταμπλό του NYSE είχε καταβαραθρωθεί.

Η πρακτική των "γυμνών" ανοιχτών πωλήσεων, που συνιστά επί της ουσίας χρηματιστηριακή απάτη, υπήρξε το αντικείμενο περίπου 5.000 καταγγελιών, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2008 προς τη SEC, δίχως όμως να ληφθούν τα απαραίτητα κατασταλτικά μέτρα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό της, που ήρθε στη δημοσιότητα.

Αντίστοιχα, ανοιχτές πωλήσεις του είδους αυτού συνέβαλαν και στην κατάρρευση της Bear Stearns, η οποία εξαγοράστηκε από την JP Morgan Chase & Co. τον Μάιο του 2008.

Βάσει της χθεσινής της απόφασης, η SEC ουσιαστικά προειδοποιεί ότι εφεξής οι πωλήσεις του είδους αυτού θα διερευνώνται και οι υπαίτιοι θα διώκονται ποινικά.

Κάτι το οποίο, κατά τα φαινόμενα, επί εποχών "αυτορρυθμιζόμενης αγοράς" δεν ίσχυε…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v