Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερική, Αμερική, είσαι μια χώρα μαγική…

Πιστεύετε ότι η πολιτική "μπόνους" που ακολουθούν οι αμερικανικές τράπεζες συνδέεται με τα αποτελέσματά τους; Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κ. Andrew Cuomo, έχει διαφορετική άποψη και το απέδειξε…

Αμερική, Αμερική, είσαι μια χώρα μαγική…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Συνεχίζουν να κρατούν ασφυκτικά κλειστή τη χρηματοδοτική κάνουλα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αν και έλαβαν γενναίες κρατικές ενισχύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.

Εξακολουθούν να κρατούν την πιστωτική αγορά υπό ομηρεία, αν και ευθύνονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για την παρούσα πιστωτική και οικονομική κρίση.

Ο λόγος για τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα, κύριος γνώμονας λειτουργίας των οποίων εμφανίζεται να είναι όχι το συμφέρον των μετόχων τους, μικρών ή μεγάλων, αλλά των στελεχών τους.

Των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών τους.

Έρευνα που διεξήγαγε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, κ. Andrew Cuomo, επί των εννέα μεγαλύτερων τραπεζών που έλαβαν κρατική βοήθεια και ουσιαστικά διασώθησαν από το πρόγραμμα TARP, καταδεικνύει πως μοίρασαν τερατώδη "μπόνους" στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη τους, υψηλότερα ακόμη και από τα κέρδη τους.

Πρόκειται για στοιχεία που δόθηκαν μόλις χθες στη δημοσιότητα και αφορούν σε εννέα τράπεζες, οι οποίες μοιράστηκαν συνολική ενίσχυση 125 δισ. δολ. από τον αμερικανικό κρατικό κορβανά, από πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε κορυφώθηκε η πιστωτική κρίση, έως σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Cuomo, αντίστοιχη της οποίας διεξάγεται για πρώτη φορά στην καρδιά του σύγχρονου καπιταλισμού, τις ΗΠΑ:

Η Goldman Sachs Group Inc., που έλαβε ενίσχυση ύψους 10 δισ. δολ. από το TARP, σημείωσε την προηγούμενη χρήση κέρδη 2,3 δισ. δολ. και διένειμε "μπόνους" 4,8 δισ. δολαρίων.

Η Morgan Stanley, που έλαβε ενίσχυση 10 δισ. δολ., έγραψε κέρδη 1,7 δισ. δολ. και μοίρασε "μπόνους" 4,475 δισ. δολαρίων.

Η JP Morgan Chase & Co., που έλαβε ενίσχυση 25 δισ. δολ., κέρδισε 5,6 δισ. δολ. και διένειμε ως "μπόνους" 8,69 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η Citigroup Inc. και η Merrill Lynch (εξαγοράστηκε από την Bank of America), που έγραψαν ζημίες άνω των 27 δισ. δολ. η κάθε μία, πλήρωσαν η μεν πρώτη 5,33 δισ. δολ. και η δε δεύτερη 3,6 δισ. δολ. σε μπόνους. Από κοινού έλαβαν κρατική ενίσχυση ύψους 55 δισ. δολ. από το αμερικανικό δημόσιο…

Σύμφωνα με τον κ. Cuomo, η πάγια επίκληση του τραπεζικού συστήματος ότι τα μπόνους είναι συνδεδεμένα με την απόδοση καταρρίφθηκε ευθέως, καθώς ουδεμία συσχέτιση υπήρξε μεταξύ των δύο μεγεθών.

Πολύ περισσότερο, δε, στην περίπτωση που αντί για κέρδη υπήρξαν ζημίες…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v