Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει τα κοντέρ ο... ”ογδοντάρης”!

Μεγάλες κερδισμένες από την αρχή του έτους εμφανίζονται οι μετοχές της περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 να έχει ενισχυθεί κατά 32%. Μάλιστα η πλειονότητα των 80 μετοχών του Small Cap έχει ξεπεράσει σε απόδοση τόσο τον Γ.Δ. όσο και τον FT 20. Ποιες είναι οι μετοχές που κάνουν ”πρωταθλητισμό” στις αποδόσεις.

Σπάει τα κοντέρ ο... ”ογδοντάρης”!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Η ανοδική διάθεση της Σοφοκλέους από τις αρχές του έτους έχει φέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές, εντούτοις ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκρηκτική μεταβολή της αξίας συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη λίγο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου είναι 9% περίπου, ενώ αισθητά ενισχυμένος εμφανίζεται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40 με 20%. Ωστόσο, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ”μικρές” ή μετοχές της περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE/ASE Small Cap 80 να έχει ”αναρριχηθεί” με το διόλου ευκαταφρόνητο +32%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί δικαίως σε μερικές από αυτές τις μετοχές λόγω των προσδοκιών για νέες επιχειρηματικές κινήσεις με ταυτόχρονη υγιή άνοδο των θεμελιωδών τους, αλλά από την άλλη πλευρά η έκρηξη τιμών και αξίας συναλλαγών για κάποιες άλλες μετοχές δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις και τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία συναλλαγών βοηθήθηκαν τα μέγιστα από τις επιχειρηματικές κινήσεις και εξελίξεις που έλαβαν χώρα από την αρχή του έτους, ενώ στον αντίποδα ”τιμωρήθηκαν” κάποιες της μικρής κεφαλαιοποίησης με αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη τους ή με αδυναμία ολοκλήρωσης επιχειρηματικών ”υποσχέσεων”.

Η πλειονότητα των 80 μετοχών του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ξεπεράσει σε απόδοση τους δύο βασικούς της εγχώριας αγοράς, τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Για την ακρίβεια, 52 από τις 80 εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη έχουν ”σχετική” καλύτερη απόδοση, ενώ μόλις 13 από τις 80 εμφανίζουν ζημίες από την αρχή του έτους.

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κερδίζουν τις εντυπώσεις, αφού οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται αποκλειστικά από μετοχές αυτής της κατηγορίας, ενώ συνολικά ο δείκτης FTSE/ASE Small Cap 80 έχει υπεραποδώσει σε σχέση με εκείνους της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι εταιρείες

Οι πρώτες πέντε μετοχές σε απόδοση από τις αρχές του έτους είναι οι Κλουκίνας - Λάππας, ΑΝΕΚ Lines, ΕΛΤΡΑΚ, Βαλκάν Εξπόρτ και Creta Farm.

Οι δύο πρώτες έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 153% και 139%, ενώ η μέση αξία συναλλαγών τους είναι της τάξεως του 0,9 εκατ. ευρώ και 1,49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Κοινό στοιχείο στις δύο εταιρείες είναι η εμφάνιση της Morgan Stanley στα μετοχολόγιά τους, ωστόσο σε ποσοστό χαμηλότερο του 5% πλέον.

Για την περίπτωση της ΕΛΤΡΑΚ τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το μέρισμα του 0,15 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση σχεδόν 5%) και οι δείκτες αποτίμησης που βρίσκονται ακόμα σε πολύ λογικά επίπεδα έχουν ωθήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε επίπεδα ανώτερα των 100 εκατ. ευρώ.

Για τη Βαλκάν Εξπόρτ οι θετικές εξελίξεις στον όμιλο της Μηχανικής δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ”ανεπηρέαστη” τη μετοχή της θυγατρικής, ενώ τα αποτελέσματα του τριμήνου ήταν αναμενόμενα. Η Βαλκάν πλέον, βάσει του ισολογισμού της, εμφανίζει καθαρή θέση 34,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται σε 5,7 εκατ. ευρώ με μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις.

Πολύ ψηλά στις αποδόσεις της περιόδου βρίσκεται και η μετοχή της Creta Farm με κέρδη 107% από τις αρχές του έτους και ενίσχυση της αξίας συναλλαγών. Η θετική μεταβολή της τιμής έχει συνοδευτεί από τις υψηλές προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη των εργασιών της στο εξωτερικό και ειδικά από τις εκτιμώμενες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο εμφανίστηκαν μειωμένα, αν και οι στόχοι σε επίπεδο πωλήσεων επιτεύχθηκαν. Η κεφαλαιοποίηση της Creta Farm μπορεί να ξεπερνά πλέον τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά τα σχέδια επέκτασης στην Ευρώπη και στη Βρετανία δημιουργούν υψηλές προσδοκίες.

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 484 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 29/6-3/7/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v