Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πειραιάς, το εμπορικό κέντρο και οι… "Κινέζοι"!

Στις 11 ελληνοκινεζικές οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν φέτος βρίσκεται και μία... αρκετά περίεργη υπόθεση, αυτή της κατασκευής του "ξενοδοχειακού και εμπορικού συγκροτήματος" Piraeus Plaza.

Ο Πειραιάς, το εμπορικό κέντρο και οι… Κινέζοι!
Θα θυμάστε πιθανώς τις περιβόητες έντεκα ελληνοκινεζικές οικονομικές συμφωνίες, που υπογράφηκαν φέτος στη χώρα μας, παρουσία της… μισής περίπου κυβέρνησης της Κίνας. Δάνεια και κτισίματα πλοίων, συνεργασία με ΟΤΕ, εμπορευματικό κέντρο στην Ελευσίνα, κάποιες άλλες σημαντικές δουλειές, αλλά στο βάθος και μία… αρκετά περίεργη (εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον) υπόθεση.

Πρόκειται για το "πλαίσιο συμφωνίας για την κατασκευή του Piraeus Plaza", το οποίο δηλώνεται ως ξενοδοχειακό και εμπορικό συγκρότημα. Και μέχρις εδώ όλα καλά. Οι Κινέζοι, θα πείτε, θέλησαν να φτιάξουν και να λειτουργήσουν ένα "ξενοδοχειακό και εμπορικό συγκρότημα στην Ελλάδα".

Έλα όμως που το κέντρο αυτό δεν θα λειτουργεί από Κινέζους, αλλά από τη Helios Plaza (ξένη εταιρία, που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό στον χώρο των εμπορικών κέντρων και διαθέτει το παλαιό ακίνητο της ΒΙΣ επί της οδού Πειραιώς).

Θα πείτε, όμως, ότι οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν το έργο μέσω της κινεζικής κατασκευαστικής εταιρίας ΧΙΝΓ ΥΑΝ. Όμως, το έργο δεν θα το κατασκευάσουν οι Κινέζοι, αλλά θα το αναθέσουν σε ελληνική εταιρία και για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάμποσους εισηγμένους ομίλους. Δηλαδή, η Κίνα υπέγραψε μία συμφωνία με την Ελλάδα για μια επένδυση που θα τη διαχειριστούν Ευρωπαίοι και θα την κατασκευάσουν Έλληνες;

Τα περίεργα όμως έχουν και συνέχεια. Γιατί κυκλοφορεί ευρύτατα στην κατασκευαστική πιάτσα ότι το έργο δεν θα αφορά σε ξενοδοχειακό και εμπορικό συγκρότημα, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο εμπορικό κέντρο, τομέας άλλωστε στον οποίο δραστηριοποιείται διεθνώς και η Helios Plaza.

Έλα όμως που στη συγκεκριμένη περιοχή (οικόπεδο ΒΙΣ) απαγορεύεται από τον νόμο η δημιουργία εμπορικού κέντρου!

Και επειδή το θέμα άρχισε να διαρρέει, στον Πειραιά κάποιοι θυμούνται τις εκφρασμένες εδώ και χρόνια αντιθέσεις τοπικών παραγόντων και εμπόρων για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή, πόσο μάλλον σε κάποια όπου απαγορεύεται από τον νόμο.

Και τέλος, μερικοί αναρωτιούνται αν τα όποια "fast track" ή οι διακρατικές συμφωνίες έρχονται για να προωθήσουν νόμιμες ή για να νομιμοποιήσουν παράνομες συμφωνίες.

Εμείς, από την πλευρά μας, επειδή δεν σπεύδουμε να υιοθετήσουμε πράγματα που απλώς λέγονται ή διαδίδονται, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v