One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πώς όμως τα πάει η Ελλάδα σ’ αυτό το μέτωπο σε σύγκριση με άλλες χώρες;

Γι’ αυτό τον σκοπό συνήθως χρησιμοποιείται ο συντελεστής «Gini coefficient». Είναι δείκτης ανισότητας και λαμβάνει τιμές μεταξύ 0 και 1.  Το 0 δείχνει απόλυτη ισότητα και το 1 απόλυτη ανισότητα. 

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Eurostat (Οκτώβριος 2025), o ελληνικός δείκτης για το ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα (equivalised disposable income) ήταν 31,80% στο τέλος του 2024, αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, οι μετοχές συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη μακροπρόθεσμα παρά τις μεγάλες ταλαντώσεις των τιμών τους ενδιάμεσα. Τουλάχιστον σε κάποια  χρηματιστήρια αν οι επενδυτές έχουν γερό στομάχι.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του investing.com για την περίοδο 2000-2025.

Πού θα έπρεπε να είχατε τοποθετήσει τα λεφτά σας το 2000 για να απολαύσετε τις υψηλότερες μέσες ετήσιες αποδόσεις μέχρι σήμερα;

Η κορυφαία επιλογή θα ήταν ο ινδικός χρηματιστηριακός δείκτης Nifty 50 με μέση ετήσια απόδοση (CAGR) 10,1% με δεύτερο τον δείκτη KOSPI της Ν. Κορέας με 7% και τρίτο τον δείκτη DAX της Γερμανίας με 6,4%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο θα ήταν της Κίνας με 17,5 τρισ. δολάρια και τρίτο το χρηματιστήριο της ΕΕ -όλες οι εισηγμένες εταιρείες των χωρών της ΕΕ- με 13 τρισ. σύμφωνα με την Econovis. Ακολουθούσαν η Ιαπωνία με 7,4 τρισ. και η Ινδία με 4,9 τρισ. δολάρια. 

Η σύγκριση δείχνει το μέγεθος και την ισχύ των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών.  Ακόμη και κάθε μια από τις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ ξεπερνάει σε κεφαλαιοποίηση τα χρηματιστήρια μεγάλων χωρών της Ευρώπης και της Ασίας.

Έτσι,  η NVIDIA  με χρηματιστηριακή αξία 4,5 τρισ., η Microsoft με 3,85 τρισ., και η  Apple με 3,78 τρισ. δολάρια ξεπερνούσαν τα χρηματιστήρια της Βρετανίας, του Καναδά και της Γαλλίας με κεφαλαιοποίηση 3,77 τρισ., 3,54 τρισ. και 3,38 τρισ.   ευρώ αντίστοιχα. 

Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για ηλεκτρονικές και στρατιωτικές εφαρμογές και η Κίνα ελέγχει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα στην HYPERLIQUID, ένα ανταλλακτήριο παραγώγων σε κρυπτονομίσματα, κάποιος ή κάποιοι άνοιξαν μεγάλες θέσεις ανοικτών πωλήσεων (short) στο bitcoin περίπου μισή ώρα πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% στα κινεζικά αγαθά.

Ως γνωστόν η ανακοίνωση προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και η τιμή του bitcoin έπεσε στις 104 χιλ. δολάρια από 117 χιλιάδες δολάρια σε 20 λεπτά.

Ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά δεν είναι. Ισχύει τόσο για χώρες, όσο για ηπείρους.

Ένας τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι να δούμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες  και ποια είναι η θέση τους  στην παγκόσμια κατάταξη.

Σύμφωνα με την Marketwatch, η ολλανδική ASML Holding N.V. είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία  της Γηραιάς Ηπείρου με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 370 δισ. δολάρια, καταλαμβάνοντας μόλις την 28η θέση παγκοσμίως.   

Στη 2η θέση συναντάμε την γερμανική SAP με κεφαλαιοποίηση 308 δισ. δολάρια, η οποία βρίσκεται στην 37η θέση παγκοσμίως. Οι δυο μεγαλύτερες εταιρείες ανήκουν στον τεχνολογικό κλάδο.

v
Απόρρητο