Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων. Από 5.522 τέτοιες εταιρείες οι οποίες προέρχονταν απο 74 χώρες, οι ΗΠΑ είχαν 1.873 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους BestBrokers. Παρ' όλα αυτά καταλάμβαναν τη 16η θέση με 5,5 εταιρείες ανά 1 εκατ. κατοίκους με κριτήριο τον πληθυσμό.

Στη δεύτερη θέση ήταν η Ιαπωνία με 404 επιχειρήσεις και ακολουθούσαν η Ινδία με 348, ο Καναδάς με 228 και η Βρετανία με 218 εισηγμένες εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπερνούσε το 1 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις σε μετοχές εμπεριέχουν μεγαλύτερους κινδύνους σε σύγκριση με τα ομόλογα αλλά προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό φαίνεται περισσότερο σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ομως, όλες οι χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι ίδιες.

Κάποιες αγορές τα πάνε καλύτερα και κάποιες χειρότερα. Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις ετησιοποιημένες αποδόσεις της τελευταίας 10ετίας (2015-2024).

Σύμφωνα με τη Hellosafe, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κατέλαβε την 1η θέση με μέση ετησιοποιημένη απόδοση 16,89% την τελευταία 10ετία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο βραζιλιάνικος δείκτης Bovespa με 15,92%. Πάντως, ο τελευταίος βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από το 2024 μέχρι σήμερα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο δείκτης BSE με ετησιοποιημένη απόδοση 15,90%.

Απο την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ηπείρων αλλά και χωρών στην ίδια ήπειρο, π.χ. Ευρώπη. Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα του 2023 και του 2024 και το περιθώριο λάθους εκτιμάται μεταξύ 5% και 10% λόγω των μεταβολών των τιμών.

Οι ΗΠΑ με το 55% του πληθυσμού ή 185 εκ. άτομα και ο Καναδάς με το 49% ή 19 εκατ. καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις, δείχνοντας πόσο ισχυρή είναι η κουλτούρα της επένδυσης σ' αυτές τις χώρες. Η Αυστραλία βρίσκεται στην 3η θέση με 37% ή 9,6 εκατ. μετόχους.

Η μέση ετήσια συνολική απόδοση (υπεραξία συν μερίσματα) του S&P 500 από το 1928 μέχρι σήμερα πλησιάζει το 9%.

Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους η μερίσματα, έχει κλέψει την παράσταση την τελευταία διετία. Η ζήτηση από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, θεσμικά χαρτοφυλάκια, εταιρείες και ιδιώτες είναι αρκετά ισχυρή.

Ποιος όμως από τους δυο κερδίζει την κούρσα των αποδόσεων του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής; Από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι και τοn Απρίλιο του 2025;

 Η απάντηση είναι ο χρυσός με απόδοση 1,009% περίπου έναντι συνολικής απόδοσης 520% περίπου του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Πόσα λεφτά προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης σε δολάρια βγάζει σε καθημερινή βάση το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων σε διάφορες χώρες; 

Σύμφωνα με το ourworldindata, το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων του Λουξεμβούργου βγάζει 166 δολάρια ημερησίως και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 156,4 δολάρια, η Ελβετία με 137,6 δολάρια, η Νορβηγία με 117,9 δολάρια και η Γερμανία με 117,8 δολάρια. 

Από την άλλη πλευρά, το φτωχότερο 10% του πληθυσμού των παραπάνω χωρών βγάζει 37 δολάρια στο Λουξεμβούργο, 23 δολάρια στις ΗΠΑ, 32,3 δολάρια στην Ελβετία, περίπου 35 δολάρια στην Νορβηγία και 28 δολάρια στη Γερμανία.   

v
Απόρρητο