One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων και η ανθεκτικότητα των μετοχών έχει επαναφέρει στην επιφάνεια το κραχ του 1987 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που επεκτάθηκε σύντομα στις υπόλοιπες αγορές.

'Ομως, δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Υπάρχουν επίσης οι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι, αν και μειοψηφία, διαπιστώνουν ομοιότητες στην πορεία του δείκτη Nasdaq το 1998 και φέτος. 

Θυμίζουμε ότι το 1998 χρεοκόπησε η Ρωσία και το Long-Term Capital Management hedge fund. Ήταν επίσης η χρονιά που δημιουργήθηκαν η Citigroup και η Bank of America, μέσω μεγάλων συγχωνεύσεων.

Πόσα λεφτά θα εισέπραττε στο τέλος του 2022, όποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια το 1928 και τι μέση ετήσια απόδοση θα είχε;

Απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα έδωσε μελέτη του Stern Business School στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Η καλύτερη επένδυση με διαφορά από τις υπόλοιπες ήταν στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Τα 100 δολάρια του 1928 θα είχαν γίνει 625 χιλιάδες δολάρια περίπου στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η μέση ετήσια απόδοση ήταν 11,5%, συμπεριλαμβανομένης της επανεπένδυσης των μερισμάτων.

Εχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ένας νέος άνθρωπος, ο Αντώνης Καρυώτης, έχασε τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, όταν απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος πλοίου και έπεσε στη θάλασσα. Ενα από τα θέματα που τέθηκε τότε ήταν η παρουσία και ο έλεγχος από τους λιμενικούς στα λιμάνια της χώρας.
Μάλιστα, ανακοινώθηκε επισήμως ότι θα επανέκαμπταν στην υπηρεσία όσοι λιμενικοί υπηρετούσαν σε υπουργεία κ.λπ., γιατί το Λιμενικό Σώμα ήταν υποστελεχωμένο.

Θα περίμενε κάποιος η κατάσταση να έχει βελτιωθεί από τότε. Ομως, η εικόνα που μεταφέρουν αρκετοί από εκείνους που ταξίδεψαν στα νησιά για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να συγκρίνουν τις ετήσιες συνολικές αμοιβές ενός τυπικού εργαζομένου στις μεγαλύτερες 50 ή 100 επιχειρήσεις της χώρας, με τις αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων (CEO).

Όμως, αυτό γίνεται στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, το Economic Policy Institute δημοσιοποίησε μια μελέτη που συγκρίνει την ετήσια μέση αποζημίωση του τυπικού εργαζόμενου στις βιομηχανίες που οι 350 μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο τις πωλήσεις τους λειτουργούν.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 1965-2021. Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό γράφημα, η πραγματοποιηθείσα αποζημίωση των CEO ήταν 20 φορές η μέση αποζημίωση (μισθοί και άλλα οφέλη) ενός τυπικού εργαζόμενου.

Κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών καταγράφει η Ελλάδα τα τελευταία έτη σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εξαγωγών (WTO) αλλά δεν έχει κατορθώσει να βελτιώσει την θέση της στη παγκόσμια κατάταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των εμπορευματικών εξαγωγών ανήλθε σε 35,2 δισ. δολάρια το 2020 με αποτέλεσμα να καταλάβει την 56η θέση παγκοσμίως. Την επόμενη χρονιά, οι ελληνικές εξαγωγές ανέβηκαν στα 47,2 δισ. δολάρια και η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε στην 54η θέση. Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου κατακόρυφα στα 57,4 δισ. δολάρια αλλά η θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη υποχώρησε δυο θέσεις στην 56η γιατί προφανώς άλλες χώρες τα πήγαν ακόμη καλύτερα.

v