Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2013

Φοβού τους Γερμανούς και δώρα φέροντας

Ο δημόσιος έπαινος είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνουν ξένους ηγέτες που εφαρμόζουν πολιτικές τις οποίες εγκρίνουν και θεωρούν σωστές να συνεχίσουν.

Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί οι ξένοι ηγέτες αντιμετωπίζουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους από πολιτικούς αντιπάλους.

Την ίδια μέθοδο φαίνεται πως έχει υιοθετήσει η γερμανική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η καγκελάριος Α. Μέρκελ, έναντι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και καιρό.

Ίσως γιατί στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα έχει βρει δύο ανθρώπους με τους οποίους η Γερμανία μπορεί να συνεννοηθεί και να συνεργασθεί μετά από χρόνια στην Ελλάδα. Ίσως γιατί εφαρμόζουν εκείνες τις πολιτικές, π.χ. μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί σωστές και ταιριάζουν περισσότερο με το δικό της σχέδιο για την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας, τουλάχιστον προς το παρόν, παρά τις έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις του με τον κ. Τσίπρα και την πρόσφατη κυβερνητική κρίση.

Επιπλέον, οι κοινωνικές αντιδράσεις παραμένουν υποτονικές, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση για 6η συνεχόμενη χρονιά και η ανεργία στα ύψη.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα είναι εκ των ουκ άνευ εφόσον κανείς άλλος δεν τη χρηματοδοτεί, κι επίσης θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη θέση της στο ευρώ.

Ακόμη βλέπει ότι δεν απομένουν παρά λίγα τρίμηνα για να απορροφήσει η Ελλάδα όλα τα χρήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ε.Ε. και να αυτοχρηματοδοτείται, καθώς τα έσοδα θα υπερτερούν των δαπανών χωρίς τους τόκους (πρωτογενές πλεόνασμα).

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ότι θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τότε πριν επιδιώξει τον απογαλακτισμό από τους πιστωτές-κηδεμόνες της χώρας.

Όμως, το ίδιο γνωρίζουν και οι Γερμανοί. 

Γι’ αυτό είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να δεσμεύσουν την Ελλάδα με νέες ρήτρες ώστε να μπορούν να ελέγξουν τις εξελίξεις μελλοντικά και να σιγουρευτούν ότι θα πάρουν πίσω τα δάνειά τους.

Σ’ εκείνο το σημείο, τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι πιθανόν να αποκλίνουν.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τα έχει όλα αυτά υπόψη κατά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής για την ανεργία των νέων.

Φοβού τους Γερμανούς και δώρα (δημόσιους επαίνους) φέροντας, λοιπόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v