Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2013

Το… «τέλος του κόσμου» και η αλήθεια για το πάγωμα της δόσης

Η διαφαινόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα ήταν επόμενο να προκαλέσει αναταράξεις.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ίσως δεν θα είναι η τελευταία.

Πιθανόν να μη γινόταν τόσος ντόρος αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ που πρόσθεσαν αρκετό σασπένς. Σύμφωνα με αυτούς, η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να παγώσει επί ένα τρίμηνο αν δεν ολοκληρωνόταν εγκαίρως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Γι’ αυτούς το «εγκαίρως» αναφερόταν στην Παρασκευή και είναι κατανοητό γιατί για κάθε καλό κοινοτικό γραφειοκράτη η εβδομάδα αρχίζει τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση. 

Όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα δεν είχαν τον ίδιο χρονικό ορίζοντα στον νου τους. Γι’ αυτούς, αυτή η εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή γιατί ελπίζουν ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για όλα τα προαπαιτούμενα ή τουλάχιστον για τα περισσότερα.

Το σασπένς και το ρεπορτάζ κατέστησε επιτακτική την επαφή με 3 υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκ των οποίων οι δύο υπουργοί, για να διαπιστώσουμε τι κλίμα επικρατούσε και πώς είχε πραγματικά η κατάσταση με τους δανειστές.

Οι αντιδράσεις-απαντήσεις που λάβαμε χαρακτηρίζονταν από ένα μίγμα αβεβαιότητας, αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα μπορούσαν να τα βρουν στην παράταση. 

Όμως, εκείνο που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν κάτι άλλο.

Οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου οικονομικών στο Reuters ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν από αλλού.

«Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου», είπε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το κράτος θα μπορούσε να εκδώσει έντοκα γραμμάτια και να μειώσει τις δαπάνες του, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού αυτούς στους οποίους χρωστά, παρά τις υποσχέσεις για εξόφληση.

Παρόμοιες καθησυχαστικές απαντήσεις λάβαμε από έτερο κυβερνητικό στέλεχος (όχι υπουργό), που διεύρυνε το μενού των επιλογών με την προσθήκη των αδιάθετων από τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον τραπεζικό κλάδο.

Όμως, το επόμενο τηλεφώνημα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, βάζοντας το θέμα σε άλλη βάση.
Δεν συμφέρει κανέναν να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και επομένως δεν τίθεται ζήτημα διακοπής της χρηματοδότησής της. Επομένως, θα χρηματοδοτηθεί είτε μέσω εντόκων γραμματίων, είτε με άλλον τρόπο αν ανάψει κόκκινο από την τρόικα και το eurogroup για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Eκείνο που θέτει σε κίνδυνο τυχόν πάγωμα της δόσης είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ειδικά στις διεθνείς αγορές. «Στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί η μεγάλη βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της στο εξωτερικό τον τελευταίο ενάμιση μήνα», τόνισε. 

Αν λοιπόν παγώσει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ για ένα τρίμηνο, το μεγαλύτερο θύμα θα είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και ειδικότερα στην επενδυτική κοινότητα από την οποία προσδοκά να αντλήσει δισ.

Αναμφισβήτητα έχει δίκιο.

Όμως, νομίζουμε ότι η Α. Μέρκελ ήξερε περισσότερα όταν έλεγε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε προχθές ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ είτε ολόκληρη είτε τμηματικά.

Θέμα μη καταβολής της δεν τέθηκε από την ίδια.

Επειδή εμπιστευόμαστε τα λόγια της καγκελαρίου, θα μας εξέπληττε αν η Α. Μέρκελ έπεφτε έξω.

Ιδίως με την Πορτογαλία σε πολιτική δίνη και με την Αίγυπτο σε αναταραχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v