Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2018

Ο ΟΠΑΠ, η Stoiximan και οι φόροι

Μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που απέκτησε το 36,75% στη μητρική εταιρεία του Ομίλου Stoiximan έναντι 50 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, αφενός, μπαίνει στο διαδικτυακό στοίχημα αποκτώντας ποσοστό ελέγχου στη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στην Ελλάδα και αφετέρου, γιατί προλαβαίνει κάποιο μεγάλο ξένο παίκτη, π.χ. William Hill, που πιθανόν θα έκανε το ίδιο.

Η Stoiximan εκτιμάται πως έχει το 40% της εγχώριας αγοράς στο διαδικτυακό σύστημα, με κάπου 150.000 πελάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη βάση δεδομένων που δίνει στους μετόχους του συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο OΠAΠ θα «τρέχει» τη δική του πλατφόρμα και θα έχει επίσης μερίδιο από εκείνη του Stoiximan.

Ομως, η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση φέρνει επίσης στο προσκήνιο ένα άλλο θέμα. Τις οφειλές των διαδικτυακών εταιρειών στο ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντες φόρους παρελθόντων ετών, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές. Η Stoiximan εμφανίζεται να έχει πληρώσει ό,τι της αναλογεί ενώ άλλες εταιρείες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το ποσό που απαιτεί το Δημόσιο.

Οποια λοιπόν εταιρεία θέλει να έχει παρουσία στην ελληνική διαδικτυακή αγορά, θα πρέπει να τακτοποιήσει παλαιότερες οφειλές της, αν φυσικά έχει. Για το Δημόσιο ήταν πιο εύκολο να καταλογίσει φόρους στις περιπτώσεις εισηγμένων στοιχηματικών εταιρειών, γιατί οι τελευταίες δήλωναν τον τζίρο που έκαναν στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v