Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2019

Ο τραπεζίτης που δεν ανέβασε... ποτέ τα επιτόκια!

Η αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης της ΕΚΤ παραπέμπεται πλέον στο 2020, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη και τις δηλώσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Ντράγκι είναι πιθανόν να αποχωρήσει απο την ΕΚΤ με τη λήξη της θητείας του τον επόμενο Νοέμβριο, χωρίς να έχει αυξήσει ποτέ τα επιτόκια παρέμβασης του ευρώ.

Θα γίνει έτσι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ και πιθανόν κι άλλων κεντρικών τραπεζών, που θα έχει μειώσει χωρίς να αυξήσει επιτόκια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Θυμίζουμε ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον κ. Ντράγκι είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2011, έχοντας διατελέσει διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International την περίοδο 2002-2005.

Το γεγονός ότι προερχόταν από χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ιταλία, και επιπλέον ήταν στέλεχος της Goldman Sachs, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία κι αλλού.

Ομως, ο κ. Ντράγκι φρόντισε να διαψεύσει τους επικριτές του, αποδεικνύοντας πως ένας τραπεζίτης με εμπειρία από την αγορά μπορεί να είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με έναν κεντρικό τραπεζίτη-δημόσιο γραφειοκράτη όπως ο προκάτοχός τους Γάλλος Τρισέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v