Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2019

Η προμήθεια, το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και οι 3 τράπεζες

Αν το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων το επιτρέψουν, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν θα δώσει την έγκριση για την παραλλαγή του «ιταλικού» σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) έως τα τέλη Απριλίου. Αν οι διακοπές του Πάσχα δεν το επιτρέψουν, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στις αρχές Μαΐου. Αυτή είναι η πληροφόρηση από ελληνικής πλευράς.

Αυτό φυσικά που δεν τονίζεται όσο θα πρέπει είναι πως οι τρεις από τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν πειστεί ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν πληρώνουν προμήθεια για την κρατική εγγύηση αρκετά πάνω από τις 200 μονάδες βάσης. Κάπου 260 μονάδες.

Αντίθετα, η αρχική απαίτηση να πληρώνουν κάπου 180 μονάδες βάσης θεωρήθηκε μη ρεαλιστική, από τη στιγμή που οι ιταλικές τράπεζες πληρώνουν κάπου 225 μονάδες βάσης και η χώρα τους βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είχε ξεκινήσει από το ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας 15-20 δισ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (APS) για τιτλοποίηση. To κράτος θα εγγυηθεί στους επενδυτές ένα μέρος της ενδεχόμενης ζημίας για ένα κομμάτι των δανείων (senior tranche) που θα διακρατήσουν οι τράπεζες.

Η προμήθεια για την κρατική εγγύηση είναι το τίμημα που ζητά η DG Comp για να μη χαρακτηρισθεί κρατική βοήθεια.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v