Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2019

Για μια Ενιαία Εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα;

Αν ολόκληρη Γερμανία έχει ένα εποπτικό οργανισμό για τον χρηματοπιστωτικό χώρο, την BaFin, γιατί δεν θα έπρεπε/μπορούσε μια μικρότερη χώρα όπως η Ελλάδα με πολύ λιγότερες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, Αμοιβαία Κεφάλαια, χρηματιστηριακές κ.τλ. να έχει ένα ενιαίο εποπτικό οργανισμό;

Σημειωτέον ότι η BaFin λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΕΚΤ και συνεργάζεται με την Budensbank για εποπτικά θέματα με πλήρως διαχωρισμένες αρμοδιότητες.

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε όποιον διαβάσει το βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου-τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καρατζά (πρώην πρόεδρος και διευθύνων της Aspis Bank, στέλεχος στην Τράπεζα Ελλάδος πιο παλιά κ.τλ.) που φέρει τον τίτλο «Για μια αποτελεσματικότερη εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα».

Το βιβλίο, το οποίο είναι μεστό και περιεκτικό με αναφορές στην ευρωζώνη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις μορφές εποπτείας διεθνώς, εισηγείται μια θεμελιακή μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού χώρου στην Ελλάδα. Την Ενιαία Εποπτεία με την δημιουργία και λειτουργία μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Ο κ. Καρατζάς αναφέρει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας περνά μέσα από το χρηματοοικονομικό σύστημα γιατί «αφενός αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της εμπιστοσύνης σε μια οικονομία και αφετέρου γιατί μέσα από αυτόν περνάνε όλοι οι πόροι.»

Ο ίδιος τονίζει στον πρόλογο πως «εάν αυτή η μεταρρύθμιση είχε υλοποιηθεί θα είχε συμβάλει στην αποτροπή της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας», εμποδίζοντας λάθη τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκτροπή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και στην κρίση του χρέους».

Ουσιαστικά, το βιβλίο ασκεί μια ήπια, διακριτική κριτική σε διάφορα τοτέμ του χρηματοοικονομικού μας συστήματος, προκρίνοντας την δημιουργία μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για αποτελεσματικότερη εποπτεία.

Ο συγγραφέας περιγράφει πως μια τέτοια Ενιαία Αρχή θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ξεκινώντας από την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εποπτείας που θα συντονίζει τις κλαδικές αρχές κατά την μεταβατική περίοδο.

Όμως, το εγχείρημα είναι βέβαιο πως θα προκαλούσε αντιδράσεις καθώς οι «προνομιούχοι» του σημερινού εποπτικού στάτους κβο δεν θα ήθελαν να συγχωνευθούν με άλλους.

Υπό αυτή την έννοια, δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα προσπαθούσαν να το σαμποτάρουν, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Όμως, η πρόταση του κ. Καρατζά ακούγεται και είναι λογική, ιδίως για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v