Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2020

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αγορά ακινήτων

Είναι προφανές ότι οι τιμές των ακινήτων δεν μπορούν να κινούνται διαρκώς ανοδικά, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Ισως μάλιστα να μην είναι επιθυμητό, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Όμως, οι τελευταίοι παρατηρούν ότι οι εν δυνάμει αγοραστές από το εξωτερικό επιδεικνύουν κάποια επιφυλακτικότητα το τελευταίο διάστημα, π.χ. πάνω από μήνα. Μερικοί από αυτούς επισημαίνουν ότι το ανωτέρω διάστημα συμπίπτει σε γενικές γραμμές με την ένταση που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης.

Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούν ότι η επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν εν δυνάμει αλλοδαποί αγοραστές στην ελληνική αγορά ακινήτων συνδέεται σε κάποιο βαθμό με τα ελληνοτουρκικά. Φυσικά, η μεγάλη άνοδος των τιμών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και στα Νότια Προάστια δεν βοηθά επίσης τις αγοραπωλησίες. Και φυσικά η μη έντονη παρουσία Κινέζων αγοραστών εδώ και μήνες δεν είναι άσχετη με τα capital controls που έχουν μπει εκεί και ίσως κάποιες άλλες πράξεις στην Αττική, που άφησαν πικρή γεύση σε Κινέζους. 

Εχουν δίκιο για τα ελληνοτουρκικά;

Δεν το γνωρίζουμε. Όμως, είναι η πρώτη φορά που κάποιοι συνδέουν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με το «πάγωμα» των τιμών στα ακίνητα τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο χρόνος θα δείξει αν έχουν δίκιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v