One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2020

Θα επαναληφθεί το παράδοξο του 2003-2004;

Το πετρέλαιο συγκαταλέγεται στα εμπορεύματα που είναι θύματα της εξάπλωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο ιός ξεκίνησε από εκεί και δεύτερον, γιατί το μέγεθος και η σημασία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία είναι πλέον σημαντική. Πολύ πιο σημαντική -στο 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ- σε σύγκριση με το 2003, όταν ο ιός SARS είχε την τιμητική του.

Όμως, κάτι παράδοξο συνέβη στην κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα το 2003-2004 και αρκετοί αναρωτιούνται μήπως επαναληφθεί κι αυτή τη φορά. Αναφέρονται στο γεγονός ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2003 στο 2004 συνοδεύθηκε από αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα κατά 11% και 16,5% αντίστοιχα.

Τι εξηγεί αυτή την εξέλιξη; Η πτώση του ΑΕΠ ανά βαρέλι καταναλωθέντος πετρελαίου κατά 1% το 2003 και 5,5% το 2004.

Ο λόγος ΑΕΠ ανά βαρέλι μετρά πόσο αποδοτικά χρησιμοποιείται το πετρέλαιο. Προφανώς, οι ανατροπές στις μετακινήσεις που προκάλεσε ο SARS μείωσε την αποδοτικότητα της κατανάλωσης πετρελαίου στην Κίνα εκείνα τα χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η αρνητική επίπτωση στη ζήτηση για πετρέλαιο λόγω οικονομικής επιβράδυνσης να υπεραντισταθμισθεί από τη μειωμένη αποδοτικότητα, με τελική κατάληξη την αύξηση της κατανάλωσης.

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επαναληφθεί με τον κορωνοϊό; O χρόνος θα δείξει. Οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη αποφανθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v