Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2022

Πιθανή παράταση στην επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος λήγει τον Ιούνιο, γιατί από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το πλαφόν στη χονδρική αγορά ανά καύσιμο.

Όμως, τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν μ' αυτό τον τρόπο. Πέρα από τις αντιδράσεις που συναντά η εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας, υπάρχει το θέμα της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν νομοθετήσει τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει έγκριση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η υπόθεση μπορεί να τραβήξει περισσότερο γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να μην αλλάξουν κάποιες από τις βασικές αρχές που διέπουν τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού, σε περίπτωση που μπει πλαφόν στη χονδρική.

Ακόμη λοιπόν και αν εγκρίνει το ελληνικό πλαφόν για το οποίο μερικοί εκφράζουν αμφιβολίες, η υπόθεση θα χρειασθεί χρόνο.

Επειδή θεωρείται απίθανο η Αθήνα να ενεργήσει χωρίς την έγκριση της ΕΕ κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιταλίας, το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

Η Ελλάδα να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και τον Ιούλιο, εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ. Φυσικά, αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v