Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2023

Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι απόκληροι

Η ελληνική Διασπορά είναι μεγαλύτερη από την εβραϊκή. Οι πιο έμπειροι ερευνητές την τοποθετούν μεταξύ 4,5 και 6 εκατ. ατόμων σε όλο τον πλανήτη.

Κι όμως, τα κανάλια θριαμβολογούσαν χθες επειδή λίγο πάνω από το 80% από τις 23.000 περίπου που εγγράφηκαν στο εξωτερικό για να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους προσήλθαν στις κάλπες.

Ανάμεσά τους τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και οι οικογένειές τους. Κάπου 3.300 άτομα στη Γερμανία όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή λίγες εκατοντάδες στην Αυστραλία όπου βρίσκεται η δεύτερη πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό, με κάπου 300 χιλιάδες άτομα. Η Μελβούρνη.

Κι όλα αυτά επειδή το ΚΚΕ έβαλε αυστηρές προϋποθέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε και η ΝΔ ψήφισε γιατί διαφορετικά κανένας Έλληνας στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να ψηφίσει όπως λένε στελέχη της.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν βάζει κανέναν ίδιο όρο όταν τους ζητά να έλθουν να υπηρετήσουν εδώ.     

Οι επικριτές των περιορισμών θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα το κάνει γιατί δεν ελέγχει τους ομογενείς μέσω του πελατειακού συστήματος, π.χ. ρουσφέτια. Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες του νόμου ισχυρίζονται ότι δεν είναι σωστό να καθορίζουν άλλοι, που δεν ζουν στην Ελλάδα, με την ψήφο τους τις πολιτικές που τους επηρεάζουν.

Στην Ουγγαρία του Ορμπάν, οι Ούγγροι εκτός της χώρας έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, συμπεριλαμβανομένης της επιστολικής. Ακόμη, εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού ψήφισαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Είναι ευκαιρία η επόμενη Βουλή να ξανακοιτάξει το θέμα με την ψήφο των απόδημων και να άρει τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς. Μόνο καλό θα κάνει στην Ελλάδα.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v