Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Οι πολιτικές κόντρες βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για ένα «πολιτικό» λάθος, προειδοποιεί η Fitch. Στην ελληνική πλευρά πέφτει το βάρος για να γίνει ο συμβιβασμός. Θα χρειαστεί καιρός για να διορθωθούν οι πληγές που άνοιξαν στην οικονομία οι τελευταίες εξελίξεις.

Fitch: Οι πολιτικές κόντρες βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Οι διαρκείς κόντρες στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, προειδοποιεί η Fitch. 

Ο αντίκτυπος για τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, αλλά η συνακόλουθη αβεβαιότητα αμβλύνει την οικονομική βλάβη που προκαλείται από την πτώση της εμπιστοσύνης, υποστηρίζει σε σημερινή της ανακοίνωση. 

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει με τους Ευρωπαίους εταίρους σε μια συμφωνία για τους όρους παράτασης του προγράμματος, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Το βασικό σενάριο παραμένει ότι τα κίνητρα για να επέλθει μια συμφωνία είναι αρκετά ισχυρά, αλλά η Fitch προειδοποιεί ότι τα ρίσκα έχουν αυξηθεί. 

Το βάρος για την επίτευξη ενός συμβιβασμού πέφτει στην ελληνική πλευρά, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Fitch. Όπως επισημαίνει, οι επίσημοι πιστωτές θα είναι διστακτικοί να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο για την χρηματοδότηση των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα χωρίς την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων. 

Η Fitch προειδοποιεί πως όσο περισσότερο καθυστερήσει μια συμφωνία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο κίνδυνος να καθυστερήσει και η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα.

Οι πληγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταναλωτών και καταθετών αυξάνει τα καθοδικά ρίσκα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επουλωθεί ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. 

Η κατάσταση θυμίζει σύμφωνα με την Fitch το 2012, όταν περίπου το 30% από τις εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν ανακτήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο, ακόμα και μετά την υποχώρηση των φόβων ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη. Εντωμεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας αντιμετώπισε μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμένης ή ακριβής πρόσβασης στις αγορές.

O οίκος αξιολόγησης αναμένει να υποβαθμίσει ξανά την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015, για να καταδείξει τον κίνδυνο να επιστρέψει σε ύφεση η Ελλάδα. Μεταξύ των αξιολογήσεων του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου ο οίκος είχε μειώσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά μια ποσοστιαία μονάδα, στο 1,5%.

Μια συμφωνία πιθανότατα θα οδηγούσε σε μια αναδιάταξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα. Ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch αντανακλά την πιθανότητα χρεοκοπίας στις υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση ενός κουρέματος στο επίσημο τομέα η Fitch σημειώνει πως δεν θα άλλαζε την αξιολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v