Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed τροφοδοτεί το ράλι στην Wall Street

Με ώθηση από την Fed, οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις για το «παραδοσιακό» εορταστικό ράλι τιμών και η Wall διατηρεί τάσεις δυναμικής αντίδρασης. Ελβετική στήριξη στις ευρωαγορές. Ευρεία ανάκαμψη στην Ρωσία, μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου.

Με ώθηση από την καλύτερη συνεδρίαση της χρονιάς, χθες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές της Wall Street συνεχίζουν το ράλι τιμών και ωθούν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,59% στις 17.631 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,55% στις 2.044 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,61% στις 4.718 μονάδες.

Τόσο οι αμερικανικές μετοχές όσο και το δολάριο εκτινάχθηκαν χθες, όταν η κεντρική τράπεζα Fed σηματοδότησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που προβλέπεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο έτος, θα έχουν «αργούς ρυθμούς».

Με την υποστήριξη της ανάκαμψης και στις ενεργειακές μετοχές, ο δείκτης Dow εκτινάχθηκε χθες 1,7% και ο S&P 500 κατά 2%, με την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στο 2014.

Θετική εικόνα σκιαγραφούν οι στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, μειώθηκε κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα και στα ταμεία εμφανίστηκαν 289.000 νέοι άνεργοι. Τα μεγέθη παραμένουν κάτω από τις 300.000, υποδεικνύοντας χαμηλά επίπεδα απολύσεων και υψηλα επίπεδα προσλήψεων.
Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Rite Aid, η Scholastic και η Nike ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου.

Οι διεθνείς αγορές επιτρέπουν την θεαματική ανάκαμψη της Wall Street, καθώς τόσο οι ασιατικές όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές αποκομίζουν εύρωστα κέρδη. Ο δείκτης Nikkei εκτινάχθηκε 2% και ο Stoxx Europe 600 σχεδόν 3%.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο για να συγκρατήσει την ανατίμηση του φράγκου, στήριξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο στην τρίτη κερδοφόρο συνεδρίαση.

Νηνεμία επικράτησε στο ρωσικό μέτωπο και το ρούβλι ανέκαμψε έναντι του δολαρίου, καθώς η Μόσχα προχώρησε σε φραστικές και φυσικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσει το εθνικό νόμισμα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex στην Μόσχα κατέγραψε άνοδο 4,5%.

Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι εκτινάχθηκε 13%, ενώ την μεγαλύτερη άνοδο από το 2009 εμφάνισαν οι αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι.

Η μεταβλητότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου, με το συμβόλαιο στο New York Mercantile Exchange να κινείται από τα 3 δολάρια κέρδη μέχρι τα 3 δολάρια πτώση. Αυτή την ώρα το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI υποχωρεί 1,4% ή 80 σεντς στα 55,69 δολ. ανά βαρέλι.

Σταθεροποιητική παραμένει η εικόνα στον χρυσό, με το συμβόλαιο να εμφανίζει ανεπαίσθητες διακυμάνσεις πέριξ των 1.195 δολ. ανά ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v