Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαφόν τα €3 εκατ. στις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού

Τι δηλώνει στο Εuro2day.gr ο Νίκος Παπαθανάσης για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Πότε ενεργοποιείται, ποια είναι τα πρώτα καθεστώτα, ποιος ο «κουμπαράς» και γιατί το όριο των επιχορηγήσεων ψαλιδίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ.

Πλαφόν τα €3 εκατ. στις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού

Στις 2 Ιουνίου, δηλαδή σε λίγα 24ωρα, συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την ημέρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Τέσσερις μήνες μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει μεσολαβήσει ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να δηλώνει στο euro2day.gr ότι τα πρώτα καθεστώτα -μεταποίηση-εφοδιαστική αλυσίδα, τουρισμός και αγροδιατροφή- συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώμ θα βγουν στον «αέρα» μέσα στον Ιούνιο.

«Είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί, αλλά περιμένουμε τις εγκρίσεις της ΕΕ για τα εδαφικά του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), για επιπλέον ενίσχυση 10%», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Όμως το μείζον θέμα, πέρα του πότε θα ενεργοποιηθεί ο νόμος, για τον οποίο στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων στα μέσα Ιουλίου, είναι τι θα γίνει με τις επιχορηγήσεις. Δηλαδή πόσο θα είναι το «ζεστό χρήμα» που θα μπορούν να λάβουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που θα καταθέσουν φάκελο υπαγωγής.

«Για μια μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση, η επιχορήγηση θα είναι έως 3 εκατ. ευρώ», λέει στο euro2day.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανασίου. Σε ερώτηση του Euro2day.gr γιατί μειώνεται το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ανά επένδυση, από τα 10 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρινίζει ότι ο νόμος αναφέρει ότι η επιχορήγηση είναι έως 10 εκατ. ευρώ όπως ήταν και στον προηγούμενο νόμο, όπως και το όριο των 3 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο κόφτης που μπαίνει στις επιχορηγήσεις συνδέεται άμεσα και με τα χρήματα που έχει στον «κουμπαρά» του το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Αυτά τα λεφτά έχουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτά μπορούμε να δώσουμε», λέει ο κ. Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, η διαφορά που δημιουργείται μπορεί να καλυφθεί με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αν μια μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση είναι να πάρει 5 εκατ. ευρώ, τα 3 εκατ. ευρώ θα τα λάβει με τη μορφή της επιχορήγησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα 2 εκατ. ευρώ σε κρατική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης», λέει ο κ. Παπαθανάσης.

Η ένταξη στις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου δεν αποκλείει την παράλληλη χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως δάνεια ευνοϊκού επιτοκίου από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Ιδιοκτήτης βιομηχανίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια και μίλησε στο euro2day.gr υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εμφανίσθηκε προβληματισμένος για το πλαφόν των 3 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος υπολόγιζε ότι θα λάμβανε 20 εκατ. ευρώ -τώρα θα λάβει 6 εκατ. ευρώ- για δύο επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, που ετοίμαζε να καταθέσει.

«Αν αλλάξουν εντελώς τον Αναπτυξιακό, δεν ξέρω τι θα κάνω και αν θα προχωρήσω σε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό», λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 6 εκατ. ευρώ δεν καλύπτουν ούτε τις αυξήσεις στα υλικά. «Επιχορηγούν επί της ουσίας την αύξηση στο κόστος των υλικών κατασκευής», υποστηρίζει.

Για «κούρεμα» των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για την επιχορήγηση των επενδυτικών σχεδίων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με έως 10 εκατ. ευρώ, κάνει λόγο στο euro2day.gr ιδιοκτήτης εταιρείας συμβούλων, που συντάσσει τους φακέλους επενδυτικών σχεδίων για τον Αναπτυξιακό. Αυτό θα περιορίσει, κατ’ εκτίμηση του, τις υποβολές ένταξης.

Ήδη, όπως λέει, αρκετές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται, επαναξιολογούν, λόγω και της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά από την αύξηση του κόστους των κατασκευών, τα επενδυτικά τους σχέδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αν τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού ανοίξουν μέσα στο καλοκαίρι, αποφάσεις ένταξης δεν πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι του 2023, υποστηρίζει. Πάντως στόχος του νομοθέτη είναι η απόφαση υπαγωγής των σχεδίων να εκδίδεται εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v