Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ

Οι επιδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ

Οι επιδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ
Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα 1 τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια προσφέρουν ακόμη, στην πλειονότητά τους αποδόσεις οι οποίες ξεπερνούν σημαντικά τον πληθωρισμό. (σ.σ.: φέτος η μέση απόδοση 10μήνου προσδιορίζεται στην περιοχή του +4%).

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον στην ύπαρξη πολλών παλαιότερων εκδόσεων ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο για τα σημερινά δεδομένα. Και δεύτερον στην υψηλή απόδοση που εξακολουθούν να έχουν οι τρέχουσες εκδόσεις 10ετών και 20ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Επιπροσθέτως, οι διαχειριστές των αμοιβαίων κάνουν και trading ομολόγων, αποσπώντας ”υπεραξίες” σε περίοδο πτώσης των επιτοκίων, όπως αυτή που διανύουμε. Σημειωτέον ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται από τους ειδικούς νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της τάξεως του 0,25%-0,50%.

Εναλλακτικά ένας ευκατάστατος επενδυτής μπορεί να ”αγοράσει” ένα μακροχρόνιο ομόλογο και να το κρατήσει ως τη λήξη του, μέσω των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Με τρέχουσες τιμές η ετήσια απόδοση που θα είχε από ένα 10ετές ομόλογο προσδιορίζεται στην περιοχή του 4% (η τρέχουσα απόδοση του ομολόγου στη διατραπεζική είναι 4,72% προ φόρων και πριν από την ”προμήθεια” του διαμεσολαβητή).

Ωστόσο επειδή η μακροχρόνια διακράτηση ενός και μόνο ομολόγου ενέχει κινδύνους (αν για παράδειγμα αυξηθεί κι άλλο ο πληθωρισμός) συνίσταται η επένδυση μέσω των ομολογιακών αμοιβαίων, με βάση επιλογής την απόδοση που είχαν την τελευταία 2ετία-3ετία. (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.).

Προσοχή όμως!

Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι εάν υπάρξει άνοδος των επιτοκίων, (τα τελευταία χρόνια η πτώση τους ήταν συνεχής σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές) θα δημιουργηθούν για ένα διάστημα ”κραδασμοί” στις αποδόσεις των ομολογιακών Α/Κ, από τους οποίους θα τον προστατεύσει μόνον η μακροχρόνια διακράτηση, η οποία άλλωστε μπορεί να μηδενίσει και το κόστος της προμήθειας εξόδου που αφαιρείται από αυτές τις αποδόσεις. Φόρος πάντως στα κέρδη του από τα ομολογιακά αμοιβαία δεν υπάρχει.

Βεβαίως αν ανέβουν τα επιτόκια θα υπάρξει αύξηση στις αποδόσεις των διαφόρων ειδών καταθέσεων, άλλος ένας λόγος δηλαδή για να μην μπαίνουν όλα τα… ”αβγά” στο ίδιο καλάθι!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v