Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϊόντα Εγγυημένου Κεφαλαίου

Προϊόντα Εγγυημένου Κεφαλαίου

Προϊόντα Εγγυημένου Κεφαλαίου
Πρόκειται για μια σχετικά νέα για τη χώρα μας κατηγορία σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση στο εξωτερικό και εξαπλώνεται ταχέως και μεταξύ των Ελλήνων καταθετών.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προϊόν που συνδυάζει την κατάθεση του πελάτη με τη χρήση σύνθετων (ενίοτε ”παραγώγων”) χρηματοοικονομικών προϊόντων εκ μέρους του dealing room της τράπεζας.

Σκοπός είναι, να εξασφαλιστεί για τον πελάτη είτε η εγγύηση του κεφαλαίου του είτε και μια σχετικά μικρή απόδοση και ταυτόχρονα να του δοθεί η δυνατότητα ”συμμετοχής στα κέρδη”, εφόσον βέβαια υπάρξουν κέρδη, από τη μεταβολή τιμών είτε σε ένα καλάθι αξιών (ένα δείκτη, κάποιες μετοχές Blue Chips κ.λ.π.) είτε από τη μεταβολή ισοτιμιών μεταξύ νομισμάτων, είτε από την άνοδο τιμής κάποιου εμπορεύματος όπως το πετρέλαιο.

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό ο κάτοχος του προϊόντος ”τζογάρει” στις αγορές χωρίς να κινδυνεύει από τη διακύμανση των τιμών προς τα κάτω, να χάσει κάτι από το κεφάλαιο του. Γι αυτό και δεν συμμετέχει πλήρως στην άνοδο των συνδεδεμένων αξιών ή εμπορευμάτων παρά μόνο κατά ένα ποσοστό (το υπόλοιπο είναι κατά ένα τρόπο το ασφάλιστρο που πληρώνει για την ”εγγύηση” του κεφαλαίου του).

Τα προϊόντα του είδους είναι πολλά σε αριθμό και έχουν πολλές φορές εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων ο πελάτης καλείται να επιλέξει τι θεωρεί πιθανότερο να συμβεί προτού αποφασίσει τι θα ”αγοράσει”.

Για παράδειγμα ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να ”ποντάρει” στην άνοδο του δολαρίου, κι ένα άλλο στην πτώση του. Είτε κάποιο προϊόν μπορεί να στηρίζεται στην άνοδο της αμερικανικής αγοράς μετοχών και κάποιο άλλο στην άνοδο της γερμανικής ή της ιαπωνικής!

Σημαντική ποικιλία υπάρχει και στη χρονική διάρκεια αυτών των προϊόντων (συνήθως από 6 μήνες έως δύο χρόνια), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, πολλές φορές και με σειράς προτεραιότητας (το προϊόν ανοίγει π.χ. στις 20 Νοεμβρίου και κλείνει για τους επενδυτές στις 28 του ιδίου μήνα), αλλά υπάρχουν νέες ίδιες ή παραπλήσιες εκδόσεις κατά διαστήματα.

Στην ουσία τα προϊόντα αυτά προσφέρονται για επενδυτές οι οποίοι θεωρούν μεν ότι κάποιες αξίες (μετοχές ή άλλες) θα ανέβουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην άνοδο, χωρίς όμως να ρισκάρουν καθόλου το κεφάλαιό τους, μια επιλογή διόλου ασυνήθιστη στις μέρες μας.

Εξυπακούεται ότι ένας επενδυτής μπορεί να επενδύσει και σε περισσότερα από ένα εξ αυτών των προϊόντων, αφού τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι συνήθως μεγάλα (μεταξύ 5.000-15.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον).

Ένα (πραγματικό) παράδειγμα προϊόντος εγγυημένου κεφαλαίου παρατίθεται στον πίνακα 2, με ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 6% στη διετία και ”προσδοκία” πιθανής απόδοσης στο ίδιο διάστημα, έως και 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v