Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ποντάροντας” στα μερίσματα

”Ποντάροντας” στα μερίσματα

”Ποντάροντας” στα μερίσματα
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές κοινό χαρακτηριστικό πάρα πολλών εταιρειών στη Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η υψηλή αναμενόμενη μερισματική απόδοση για το 2002 αλλά και το 2003.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας υπομονετικός επενδυτής μπορεί να επιλέξει ένα ”καλάθι” μεγάλων και γνωστών εταιρειών που αποδεδειγμένα έχουν μεγάλες ταμιακές εισροές, αυξανόμενη κερδοφορία και λογικές υποχρεώσεις και συνεπή μερισματική πολιτική απέναντι στους μετόχους τους, ώστε να ”αδιαφορήσει” κατά τρόπον τινά για τις διακυμάνσεις που θα παρουσιάσει η μετοχή τους για τα επόμενα 1-2 ή και 3 χρόνια, γνωρίζοντας ότι θα έχει μία μερισματική απόδοση που εκτός απροόπτου θα είναι σημαντικά υψηλότερη από μια προθεσμιακή κατάθεση.

Και βεβαίως ευελπιστώντας ότι μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος η τιμή της μετοχής θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα ώστε να απολαύσει και κέρδη από υπεραξίες. Διεθνώς οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους επένδυσης σε μετοχές καθώς ο επενδυτής δεν εξαρτάται από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις, επιδιώκει εισόδημα από μερίσματα και αγοράζει ”πραγματική αξία” καθώς έχει προηγουμένως ελέγξει την οικονομική υγεία των εταιρειών.



Στον πίνακα 3 εμφανίζονται οι ελληνικές εισηγμένες ,με υψηλή αναμενόμενη μερισματική απόδοση για το έτος 2003 (χρήση 2002)… Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνον οι ελληνικές εταιρείες που προσφέρονται για τοποθετήσεις με κύριο κριτήριο τη μερισματική απόδοση. Σειρά μεγάλων εταιρειών τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και σε άλλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής παρουσιάζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v