Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

10 επιλογές για... αποδόσεις κόντρα σε πληθωρισμό

Το νέο κύμα μειώσεων των επιτοκίων μετά την απόφαση της ΕΚΤ επαναφέρει με οξύ τρόπο το δίλημμα του σημερινού επενδυτή για τη σωστότερη τοποθέτηση των χρημάτων του. Οι ειδικοί απαντούν ότι το ”μυστικό” βρίσκεται στο σωστό συνδυασμό διαφορετικών ειδών τοποθετήσεων αλλά και στην επιλογή κάποιων απλών ή σύνθετων τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊότων.

10 επιλογές για... αποδόσεις κόντρα σε πληθωρισμό
του Γιώργου Παπανικολάου *

Αντιμέτωπος με ένα σκληρό δίλημμα βρίσκεται σήμερα ο μέσος Έλληνας επενδυτής, ιδιαίτερα μετά και το νέο κύμα μειώσεων των βασικών επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΚΤ.

Από τη μία πλευρά η συνεχής πτώση της Σοφοκλέους, αλλά και των μεγάλων ξένων αγορών, τα τελευταία τρία χρόνια, του έχουν δημιουργήσει ”αποστροφή” στον κίνδυνο των μετοχών.

Κι από την άλλη ακόμη και για τους πιο ευκατάστατους, η τοποθέτηση σε καταθέσεις και repos, ουσιαστικά μεταφράζεται σε πληρωμή… ”φυλάκτρων” προς τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα στα οποία καταθέτει τα χρήματά του!

Εν ολίγοις ο μέσος επενδυτής εμφανίζεται να έχει δύο… ασύμφορες επιλογές, είτε να πάρει το υψηλό ”ρίσκο” των μετοχών είτε να αρκεστεί στις ”αποδόσεις” κάποιων τοκοφόρων τοποθετήσεων, οι οποίες όμως ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με φθορά του κεφαλαίου του, αφού ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση (3,7%-3,8% σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις) είναι σαφώς υψηλότερος από την ονομαστική απόδοση που του προσφέρουν τα απλά και ευρέως γνωστά καταθετικά προϊόντα, ακόμη κι αν είναι προθεσμιακά.

Στην πράξη συνεπώς, όποιος τοποθετεί τα χρήματα του σε προθεσμιακές καταθέσεις, σε ταμιευτήριο, ακόμη και σε repos, ουσιαστικά τα παρακολουθεί να απαξιώνονται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, που στην περίπτωση του απλού ταμιευτηρίου φθάνουν σε αρνητική πραγματική απόδοση το -2% ή και -3% σε ετήσια βάση!

Αυτό που οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν τρόποι ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους από τον πληθωρισμό, αναλαμβάνοντας ελάχιστο ρίσκο και με σαφή προοπτική να έχουν κάποια κέρδη από υπεραξίες, σε διάστημα ολίγων ετών.



Το ”μυστικό”, λένε οι ειδικοί βρίσκεται στον σωστό συνδυασμό μεταξύ των διαφορετικών ειδών τοποθετήσεων, αλλά και στην επιλογή κάποιων απλών ή πιο σύνθετων προϊόντων, τραπεζικών και ασφαλιστικών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων δεν είναι ευρέως γνωστά στην αγορά, ή ακόμη και αξιοποιώντας παράπλευρα (κυρίως φορολογικά) πλεονεκτήματα , τα οποία όμως, εν τέλει αυξάνουν την απόδοση επί του κεφαλαίου.

Συνεπώς, παρότι δεν υπάρχουν τώρα απόλυτα ”εύκολες” λύσεις στην προστασία από τον πληθωρισμό, υπάρχουν αρκετές διέξοδοι, οι οποίες βεβαίως ποικίλουν ανάλογα και με το ”προφίλ” του κάθε επενδυτή-αποταμιευτή.

Στις λύσεις αυτές περιλαμβάνεται η κατανομή χαρτοφυλακίου σε διαφορετικές τοποθετήσεις (μετοχές, ομόλογα, μετρητά κ.λ.π.) η επιλογή κάποιων προϊόντων επενδυτικού-ασφαλιστικού χαρακτήρα, η χρήση επενδυτικών-καταθετικών λογαριασμών με μακροχρόνια διάρκεια, η αξιοποίηση των προϊόντων Εγγυημένου Κεφαλαίου ,αλλά (για τους πιο τολμηρούς) και κάποιες επιλογές από την Ελλάδα και τις ξένες αγορές, που συνδυάζουν, μεταξύ άλλων, τις μετοχικές τοποθετήσεις με συγκριτικά χαμηλό ρίσκο.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” της 29ης Νοεμβρίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v