Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικά - επενδυτικά προϊόντα

Ασφαλιστικά-επενδυτικά

Ασφαλιστικά - επενδυτικά προϊόντα
Πρόκειται για μια κατηγορία unit linked ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία είναι κατά κανόνα συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια, συνήθως ”χαμηλού ρίσκου”, όπως τα ομολογιακά και ορισμένα μικτά, σπανιότερα δε επενδύουν και σε μετοχικά.

Πέρα από κάποιες πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις, (όπως η ασφάλιση Ζωής) τα προϊόντα αυτά είναι μακροχρόνιου χαρακτήρα και ενίοτε προσφέρουν ”έξτρα απόδοση” με τη μορφή των φορολογικών απαλλαγών.

Παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αποτελεί το προϊόν μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας το οποίο εγγυάται το κεφάλαιο του επενδυτή και συνδυάζει την εγγύηση αυτή με την απόδοση ενός μικτού αμοιβαίου κεφαλαίου. Επιπλέον, προσφέρει ”έξτρα απόδοση” με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες με επίσημα παραδείγματα που δημοσιεύει η συγκεκριμένη τράπεζα. Εφόσον η αρχική επένδυση είναι 5 εκατομμύρια δραχμές η πρόσθετη σωρευτική απόδοση επί του κεφαλαίου αυτού, που θα έχει ο πελάτης έπειτα από διάστημα τριετίας, εξαιτίας των ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων θα είναι 9,75% εφόσον το φορολογητέο εισόδημα του είναι στα 8 εκατ. δραχμές ετησίως, και 7,31% εφόσον το φορολογητέο εισόδημά του είναι 4,5 εκατ. δραχμές ετησίως.

Αυτή η ”εφάπαξ” απόδοση όχι μόνον είναι επιπλέον της απόδοσης που τελικά θα επιτύχει το Μικτό Αμοιβαίο στην πολυετή διάρκεια του συμβολαίου, αλλά περνά και κατ’ ευθείαν στην ”τσέπη” του επενδυτή αφού είναι ”έκπτωση” στη φορολογική του δήλωση.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί το συνταξιοδοτικό προϊόν άλλης τράπεζας που εγγυάται ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο επιτόκιο απόδοσης 3,35% (κατώτερο από τον πληθωρισμό, αλλά πολύ υψηλότερο κι από τα repos) για πρόγραμμα 10ετούς τουλάχιστον διάρκειας με φορολογική έκπτωση έως και του ποσού των 1.000 ευρώ ανά έτος. Πρόκειται για πρόγραμμα σταδιακής καταβολής με ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v