Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρωταγωνιστές της ενημέρωσης

Με το πέρασμα του χρόνου, η βελτίωση των ελληνικών εξειδικευμένων οικονομικών sites ήταν ραγδαία και διεκδικούν πλέον, όχι μόνον λόγω ταχύτητας, αλλά και λόγω πληρότητας περιεχομένου, τη ”μερίδα του λέοντος” στην ενημέρωση του ενεργού επενδυτή και του επαγγελματία της αγοράς.

Οι πρωταγωνιστές της ενημέρωσης
του Δημήτρη Γλύστρα

H δυνατότητα που παρέχεται πλέον σε κάποιον να παρακολουθεί μέσω Διαδικτύου τα επιχειρηματικά νέα και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις έχει καταστήσει τους επενδυτές ενεργότερους, επιτρέποντάς τους να διαμορφώνουν ίδια γνώμη λίγη ώρα μετά τα συμβάντα, χωρίς να περιμένουν το βραδινό δελτίο ειδήσεων ή τις εφημερίδες της επομένης.

Με το πέρασμα του χρόνου, η βελτίωση των εξειδικευμένων οικονομικών sites ήταν ραγδαία και διεκδικούν πλέον, όχι μόνον λόγω ταχύτητας, αλλά και λόγω πληρότητας περιεχομένου, τη ”μερίδα του λέοντος” στην ενημέρωση του ενεργού επενδυτή και του επαγγελματία της αγοράς.

euro2day.gr*: Real time - On line χρηματοοικονομική ενημέρωση σε συνεχή βάση από εξειδικευμένη ομάδα συντακτών και reporters. Τα θέματα που καλύπτει αφορούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις επιχειρηματικές ειδήσεις εισηγμένων και μη εταιρειών αλλά και εταιρειών του εξωτερικού.

Εκτός από αρκετά σχόλια την ημέρα για την πορεία της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, μέσω του euro2day.gr μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν με χρονική καθυστέρηση λίγων λεπτών την πορεία όλων των μετοχών, τους δείκτες του χρηματιστηρίου, αλλά και τη συμπεριφορά όλων των σημαντικών χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη (ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα).

Από τις υπηρεσίες euro2day Tools ξεχωρίζει η δυνατότητα διαμόρφωσης προσωπικού χαρτοφυλακίου και on line παρακολούθησής του. Ισχυρά σημεία, οι συνεντεύξεις και οι απόψεις από Έλληνες και ξένους ”γκουρού” της επιχειρηματικής, της επιστημονικής και της αναλυτικής κοινότητας, καθώς και η πλήρης παροχή συνοδευτικού υλικού (πίνακες, στοιχεία κ.λπ.) για τα περισσότερα ειδησιογραφικά θέματα.

Η ”καρτέλα” κάθε μετοχής περιλαμβάνει, πέραν των χρηματιστηριακών στοιχείων, πλήρες αρχείο με ειδήσεις και ανακοινώσεις, καθώς και συνοδευτικό υλικό με στοιχεία αποτελεσμάτων, αναλυτικά δελτία, ενημερωτικά και αναλύσεις για τη μετοχή. (*Το euro2day.gr είναι ιδιοκτησία της Αμάλθεια Εκδοτική Α.Ε., που εκδίδει την εφημερίδα ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”).

reporter.gr: Συνεχής ανανέωση των ειδήσεων, με θέματα που αφορούν σε ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στις αγορές, από εξειδικευμένη ομάδα συντακτών και reporters. Και εδώ δίνεται έμφαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις ειδήσεις που επηρεάζουν την πορεία του, ενώ δεν λείπει και η ξένη ειδησιογραφία. Έναντι χρηματικής συνδρομής παρέχεται real time παρακολούθηση δεικτών και μετοχών, καθώς και ορισμένες πληροφορίες/στοιχεία για trading. Δεν σπανίζουν οι συνεντεύξεις και οι απόψεις (κυρίως Ελλήνων) ειδικών.

Naftemporiki.gr: Το παλαιότερο χρηματοοικονομικό site του ελληνικού Internet. Περιέχει χρήσιμα στατιστικά για τις τιμές κλεισίματος όλων των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και για τις τιμές εμπορευμάτων και νομισμάτων. Καλοστημένο τεχνικά και χρήσιμο εργαλείο σε κάθε μελετητή. Περιορισμένη real time ειδησιογραφία, καθώς, αν εξαιρεθούν οι ειδήσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το ενημερωτικό υλικό της ιστοσελίδας προέρχεται κυρίως από το τρέχον ή το φύλλο της περασμένης ημέρας της εφημερίδας ”Ναυτεμπορική”.

Stockrally.gr: Ροή ειδήσεων, κυρίως από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλες, τρίτες πηγές. Δυνατό σημείο, τα στατιστικά στοιχεία για τη συνεδρίαση και το ”βάθος” της πληροφορίας για ιστορικά χρηματιστηριακά στοιχεία συναλλαγών.

Flash.gr/οικονομία: Το flash.gr είναι λιγότερο ένα ”επενδυτικό εργαλείο” και περισσότερο ένας δικτυακός τόπος, όπου ο ενδιαφερόμενος και για άλλα θέματα (πολιτική, αθλητικά, κ.λπ.) μπορεί να έχει μια πρώτη άποψη των χρηματοοικονομικών εξελίξεων.

In.gr: Εδώ έχετε τη δυνατότητα παρακολούθησης των τιμών δεικτών και μετοχών με χρονική καθυστέρηση λίγων λεπτών (και real time με χρηματική συνδρομή), ενώ στην ειδική κατηγορία που αφορά σε οικονομία και επενδύσεις, μπορείτε να βρείτε χρήσιμα links. Να σημειωθεί ότι δεν παρέχεται ροή ειδήσεων.

e-go.gr: Στον δικτυακό τόπο του e-go.gr, και ειδικότερα στη σελίδα της οικονομίας, ο χρήστης μπορεί να βρει ενημέρωση για τις ελληνικές και τις διεθνείς ειδήσεις που αφορούν την οικονομία.

Άξια αναφοράς είναι επίσης τα sites ημερήσιων οικονομικών και μη εφημερίδων, όπως το Kathimerini.gr και το Imerissia.gr, όπου θα βρει κανείς κυρίως αναδημοσιευμένο το υλικό του προηγούμενου φύλλου του εντύπου.

Για τους έχοντες εξάλλου χρόνο, αξίζει μια επίσκεψη σε ορισμένα ελληνικά sites που παρέχουν πληροφορίες, απόψεις, ενίοτε και εργαλεία για χρηματοοικονομικά θέματα.

Τέτοιοι δικτυακοί τόποι είναι ενδεικτικά τα: www.iraj.gr (επαγγελματική προσπάθεια με χρήσιμα στοιχεία και αναλύσεις για θέματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και των ξένων αγορών) και www.credit.gr (ενημέρωση - συγκρίσεις για τραπεζικά προϊόντα), www.stockinvest.gr, www.quotes.gr, www.investments.gr, www.athenstock.com, www.inv.gr, www.derivatives.gr, www.pfm.gr, www.allstock.gr, www. investor.gr, www.grstocks.com, www.economics.gr, www.kerdoskopos.gr, www.nomothetis.com (η χρηματιστηριακή νομοθεσία on line), www.trendanalysis.gr.

Tέλος, σημειώνεται η τάση δημιουργίας καθαρά συνδρομητικών sites που απευθύνονται σε ιδιώτες ή/και επαγγελματίες, όπως το metatrading.gr (ηλεκτρονικό newsletter για επενδύσεις με έμφαση σε μετοχές και παράγωγα), το www.selasnet.com (consensus database για επαγγελματίες επενδυτές), το www.valueinvest.gr (υπηρεσίες έρευνας και ανάλυσης σε θεσμικούς κυρίως πελάτες) και το www.xptraders.gr (τεχνική ανάλυση και συστήματα για trading).

Τα επίσημα sites

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πληκτρολογώντας www.ase.gr βρίσκεστε στην ιστοσελίδα του Χ.Α. Μία σημαντική συμβολή του συγκεκριμένου site στην ενημέρωση είναι η καθημερινή δημοσίευση των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων, των ανακοινώσεων δηλαδή εταιρικών πράξεων ή ενεργειών που οι εισηγμένες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν στο χρηματιστήριο. Ακόμη, παρέχονται πληροφορίες για τις τιμές κλεισίματος, τα ημερήσια στοιχεία συναλλαγών, τη σύνθεση των δεικτών και τις μηνιαίες μεταβολές.

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το πού έκλεισε ο δείκτης δεν είναι τα πληρέστερα δυνατά, αφού οι μεταβολές δίνονται σε μηνιαία και εβδομαδιαία βάση, είτε αθροιστικά είτε σε επίπεδο μέσων όρων. Για την κάθε μετοχή ξεχωριστά, αλλά και για την κάθε εισηγμένη εταιρεία, υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες, στις οποίες μπορείτε να φθάσετε μέσω της αναζήτησης.

Χρηματιστήριο Παραγώγων: Διεξοδική ενημέρωση για τα παράγωγα και τη λειτουργία τους στην αγορά μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση www.adex.ase.gr, που αντιστοιχεί στο site του Χρηματιστηρίου Παραγώγων. Εκεί, μεταξύ άλλων, υπάρχει δυνατότητα ιστορικής αναδρομής, αλλά και μελέτης της νομοθεσίας που αφορά στη χρηματιστηριακή αγορά παραγώγων.

Ιδιαίτερα χρήσιμα το ”γλωσσάριο”, οι ”συχνές ερωτήσεις”, αλλά και οι ”επενδυτικές συμβουλές”. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ”κύκλο σεμιναρίων”, όπου θα αποσαφηνιστούν αρκετές από τις απορίες σας για τα παράγωγα.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στην ηλεκτρονική διεύθυνση hcmc.gr (που δυστυχώς πρέπει να θυμάστε, αφού δεν θυμίζει καθόλου τον τίτλο του φορέα) συναντά κανείς την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εκεί προσφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για επενδύσεις στο Internet, απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα και ενημερωτικά κείμενα.

Ακόμη, γίνεται διεξοδική αναφορά σε κανονιστικές ρυθμίσεις (νόμοι, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αγοράς, κώδικες δεοντολογίας κ.ά.), ενώ υπάρχει ειδικός χώρος για καταγγελίες επενδυτών, αλλά και για θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων εποπτείας της Ε.Κ. Σε άλλο σημείο του site, δίνονται πληροφορίες για τις εισηγμένες εταιρείες, για την εταιρική διακυβέρνηση, για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Ενωση Θεσμικών Επενδυτών: Στη διεύθυνση agii.gr βρίσκεται το site των ελληνικών εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι οποίες συναποτελούν την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Εκεί, βρίσκονται πληροφορίες σχετικά με την ορολογία και το πλαίσιο λειτουργίας των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς και σημαντικά στοιχεία για τις αποδόσεις των Α/Κ και πλήρης κατάλογος των εταιρειών διαχείρισης.

Σύνδεσμος Εισηγμένων Εταιριών (ΣΕΙΣΕΤ): Στη διεύθυνση seiset.gr έχετε πρόσβαση στα sites όλων των εισηγμένων εταιρειών, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ): Στο site αυτό, στη διεύθυνση www.sed.gr, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το Σύνδεσμο, να γίνεται μέλος, να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του και να επικοινωνήσετε με άλλους επενδυτές, στα διάφορα forums. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και οι εκδηλώσεις του συνδέσμου πού γίνονται ζωντανά στο Internet, με το σύστημα Paltalk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v